Dvanajst mesecev 2.del

Brina, vse najboljše!

Kako pomemben dan (prelomnica) je za nami; tako zate – Brina, še bolj pa zame (pa tudi za Darka). Zdaj si malčica Brina. Tvojo mamo pa kar stisne pri srcu, da je naokoli že celo leto. Spomnim se, ko sem bila tri mesece noseča in mi je Darko rekel, naj se začnem pripravljati na dojenčka. A veš kakšen je bil moj odgovor? Najprej sem se začela smejati in mu odgovorila nekaj v smislu – ah, kje je še to… Se pravi – takrat je bil december 2015 – meni pa se zdi – kot bi bilo včeraj!

Poleg tega, da smo pihali tvojo prvo svečko, smo imeli v teh dneh tudi pregled pri pediatrinji in ob enem še cepljenje (ošpice, rdečke). Za razliko od predhodnih so te tokrat ‘špiknili’ v roko. Naj povem še, da si cepljenje – tako kot prejšnja – prestala brez joka, še več – niti trznila nisi… To zagotovo nimaš po meni. [smeh]

Prelomnice in mejniki: Čeprav Brina še ni naredila svojih prvih samostojnih korakov, že hodi ob opori, pa tudi sicer je zelo motorično napredovala. Suvereno spleza na kavč, posteljo in klopco ter prav tako nazaj dol. Pri tem naj poudarim, da ve, da mora iti z nogami naprej, tako da jo je prav zanimivo opazovati, kako se ritensko obrne in se previdno spusti na tla.

V bistvu je tako napredovala v razvoju, da bom izpostavila le meni najljubše in simpatične mejnike. Kot prvo, ne morem mimo ‘čin-čin’-a. Ko se je približeval njen rojstni dan, sem ji pokazala – kako se nazdravi. Brini je bilo trkanje kozarcev tako všeč, da je hitro ‘zakapirala’ in osvojila. Zdaj želi trkati s svojo flaško vsakič, ko vidi, da jaz ali pa Darko dvigne kozarec.

Če je Brina jezna name, me (običajno) pokliče: »Mam!«, če pa je prijazna, pa kar poje: »Mama, mama«. Darka pokliče: »Dada«, pa tudi »Dado«, včasih ji rata reči »tata«. Poleg »tata/dada« in »mama«, ve, da račka (oziroma vsi ptiči in galebi) ‘rečejo’ »gaga«, avtomobili in vsa prevozna sredstva (ja, tudi kolo) pa »brrrm- brrrm«. Najina ‘poletna’ jutra izgledajo tako, da stojiva na balkonu (nekaj minut) in opazujeva avtomobile.

Z veseljem pokaže (dvigne roki visoko v zrak), ko jo vprašam kako je Brina velika. V plenico se je v zadnjih treh mesecih pokakala samo enkrat, sicer pa (tudi dvakrat ali trikrat na dan) kaka na kahlo, ki zdaj ne poje več (se je pokvarila), a Brina še vedno ploska, ko naredi ‘klobaso’. Res je simpatična.

Zelo rada ‘bere’/lista knjige, se igra z žogo, zlaga stvari v in iz škatel in sestavlja lesene kocke v stolpič, poleg tega pa ji je največja zabava – brskanje po kuhinjskih predalih.

Pa še nekaj moram izpostaviti. Lasje so ji čudežno zrasle, kot bi jih gnojili. Dolgi so že tako, da ji naredim kakšen mini čopek. Imamo tudi 6 zobkov; 4 spodaj in 2 zgoraj.

Hrana: Zelo rada ima zelenjavo in sadje, še posebej borovnice, črni ribez, lubenico, breskve in paradižnik – ne po meni [smeh]. Jé že samostojno (z roko), počasi pa ji že ratuje jesti tudi z žlico. Ta mesec smo začeli uvajati limonado (po steklenički) namesto čaja in ji je zelo všeč okus, po drugi strani pa ni ljubiteljica čokolade- to pa je po meni [smeh].

Še zmeraj se dojiva; zjutraj obvezno, čez dan pa vsaj še nekajkrat – bolj crkljanje kot hranjenje.

Najljubša igrača: Še vedno je ‘zaljubljena’ v Mačka Murija, zelo rada se stiska z Brunom (kužek), kocke in knjige. A čeprav si dolgo nisem želela priznati – je zelo ‘nora’ na avtomobile. Še posebej na rojstnodnevnega.

Ritem spanja: V teh poletnih dneh, ko so dnevi daljši, Brina zaspi med deveto in deseto ter vstaja okoli pol osmih, a okoli devete ure ponovno zaspi nazaj. Včasih mi jo uspe uspavati okoli 12h, sicer pa je njena ura za spanje še okoli 14h in če imam srečo morda še ob 18h. Naj povem, da spi maksimalno eno uro, če spi dlje je že skoraj čudež.

Nepozabno doživetje: V teh poletnih mesecih se z Darkom (oba sva ljubitelja morja) nisva mogla upreti vožnji s čolnom. Mala je na čolnu na najino presenečenje nepopisno uživala, niti enkrat samkrat ni zajokala, čeprav je čoln na trenutke premetavalo in sem še jaz imela cmok v grlu. Je pa res, da sva poskrbela za njeno varnost, prav tako se je vso vožnjo (vse dokler ni zaspala) privijala k meni.

In še Brina v številkah:

  • Starost: 1 leto
  • Konfekcijska številka: od 80 do 92
  • Številka čevljev: od 19 do 21
  • Velikost: 76 centimetrov
  • Teža: 9700 gramov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *