Na letalo z otrokom

Brina: 17 mesecev

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=oO_SBYE-1pw[/embedyt]

 

Jurgliči smo spet ‘presekali’ zimo in spet smo odpotovali na Kanarske otoke. A to pot smo izbrali Tenerife.

Staršem se, ko planiramo počitnice, poraja veliko vprašanj in dilem. Mnogi se zaradi strahu pred ‘nebodigatreba’ problemi raje kot za počitnice z letalom, odločijo za sosednjo Hrvaško ali pa še raje za kaj bližjega. Jurgliči nismo med njimi.

Tu sem zbrala nekaj nasvetov in naših izkušenj, ki vam bodo prišle morda prav. Predvsem imam v mislih starše z otroki mlajšimi od dveh let. Potovanja z malčkom so namreč lahko povsem brez stresa in niso noben bav bav, če se dobro organiziramo.

Torej, kaj je dobro, da veste, ko se odpravite z malčkom na letalo:

Splošna priporočila

Letalske karte. Večina letalskih družb ima to politiko, da otroke do dveh let smatrajo kot dojenčke in zato lahko potujejo brezplačno. Slaba stran tega je, da otrok nima svojega sedeža, pač pa sedi pri enemu od staršev v naročju in je pripet z dodatnim varnostnim pasom. Le sreča (če letalo ni nabito polno) oziroma dobra volja stevardes, vam lahko olajša potovanje, če vam pustijo en prazen sedež. In po naših izkušnjah običajno tako tudi ravnajo.

Ročna prtljaga. Priporočam, da za ročno prtljago izberete nahrbtnik, tako boste imeli obe roki prosti in bolj boste okretni.

»Check in«

Priporočam, da na letališče ne pridete zadnjo minuto. Mi pridemo na »check in« med prvimi. Tako nas med drugim ne rabi skrbeti ali bo letalo tako polno, da bi morali sedeti ločeno. Oddamo prtljago – to sta dva kovčka. Z otroškim vozičkom in ročno prtljago pa se v miru sprehodimo do varnostnega pregleda- rentgena.

Varnostni pregled

Ko sem pred leti potovala sama, sem morala na varnostnem pregledu vedno vse tekočine, pa naj si bo to voda ali pa krema za roke v preveliki embalaži (večji od 100ml) vreči v koš za smeti. Zdaj imam bolj pozitivno izkušnjo. Ko gre za tekočino za otroka, na pregledu ne komplicirajo, jo pa dodatno preverijo.

Vkrcavanje

Čakanje na vkrcavanje, mnogim predstavlja največji izziv, saj se lahko čas vleče. Mi običajno ta čas izkoristimo za igro, z Brino opazujemo, kako pristajajo in vzletajo letala, pokukamo v kakšno trgovino ali pa še kaj prigriznemo.

Tik preden se vkrcamo, Brini preoblečem pleničko, da imamo potem nekaj ur mir, saj so wc-ji na letalu, kjer imajo tudi previjalno mizo, precej klavstrofobični.

Kot sem že pisala v blogu »Naše prve počitnice – na letalo z dojenčkom«, se starši z majhnimi otroki vkrcajo kot prednostni potniki. To je pozitivno iz več vidikov:

Prvič. Izognemo se čakanju v dolgi vrsti. Otroci namreč v takšni gneči hitro postanejo nemirni in razdražljivi.

Drugič. Ker ni gneče in nas nihče ne priganja, si lahko vzamemo dovolj časa, da v miru zložimo in oddamo otroški voziček – to je tik pred vstopom v letalo. Naj povem še to, da se voziček ne šteje v kvoto kosov prtljage, pač pa kot posebna prtljaga in po naših izkušnjah zanjo ni potrebno nobeno doplačilo, torej je brezplačna.

Tretjič. Na letalu v miru najdemo svoje sedeže in v prostor za ročno prtljago zložimo naše nahrbtnike. Če se vkrcaš v največji gneči ali pa celo med zadnjimi, se lahko zgodi, da zmanjka prostora za ročno prtljago nad tvojim sedežem in potem jo stevardese pospravijo tja, kjer je prostor. To pomeni, da jo moraš ob izkrcavanju, če malo pretiravam, iskati po celem letalu.

Čas, ko se vkrcavajo ostali potniki, mi običajno izkoristimo še za udobno namestitev, torej, če je potrebno se slečemo, izklopiva telefone, itd. Brina pa ta čas običajno radovedno kuka skozi okno in opazuje dogajanje na letališču.

Na letalu

Kot sem že omenila, smo do sedaj imeli vedno en prazen sedež, torej za Brino. A med vzletom in pristankom in po potrebi med letom – v kolikor je bilo obvestilo, da smo se morali potniki pripeti, je morala Brina sedeti v mojem naročju, pripeta pa je bila z dodatnim varnostnim pasom za dojenčke.

Sicer pa smo si čas med peturnim letom krajšali z branjem knjig, gledanjem risank na računalniku, sprehodi po letalu. Dobršni del leta je Brina tudi prespala. Če pa so vaši otroci še manjši oziroma dojenčki, priporočam nočne lete, saj takrat dlje časa spijo. Več nasvetov, kako leteti z dojenčkom, pa najdete TU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *