Dron DJI Spark

»Draga igrača ali izdelek vreden nakupa? Dela dobre fotke?« Takšna vprašanja dobivam, odkar smo si Jurgliči septembra lani omislili drona – DJI Sparka. Našega Čmrlja, kot smo ga poimenovali, smo s seboj vzeli na večino družinskih izletov in počitnic, saj ga je enostavno prenašati, ker je majhen in lahek. Z njim smo tako na malo drugačen način (iz druge perspektive) ovekovečili naše spomine. No, in ker ga uporabljamo že nekaj mesecev, sem si o njem izoblikovala že prvo mnenje.

Smo navdušeni? Zelo. Ampak, če želiš dron resnično obvladati in ga dobro naštudirati (funkcije), traja več kot le nekaj ur testiranja ali pa bolje rečeno igračkanja. Je pa zagotovo, da lahko postane igranje z dronom prava zabava za vso družino.

Spark-a je možno upravljati na več načinov, tudi samo s kretnjami rok, vendar je po mojem mnenju za-to potrebno veliko, veliko ur prakse. No, mi se držimo tistega najbolj ‘ziheraškega’ letenja – s telefonom (aplikacija DJI GO 4), ki ga povežemo z daljincem. Z daljincem tako upravljaš oziroma krmiliš dron, slikaš oziroma snemaš, telefon pa služi za predvajanje slike, ki jo snema kamera (v visoki ločljivostiHD) na dronu.

Je pa zanimivo – kjerkoli se pojavimo z dronom, vedno privabimo kakega mimoidočega, ki povpraša, kaj počnemo in navdušeno pokuka v telefon. Se nam je pa že nekajkrat zgodilo, da je do nas prišel kakšen nergač in začel groziti, da nas bo prijavil policiji, ker zagotovo nimamo dovoljenja za letenje z dronom. Ne, res ga nimamo, ker ga ne rabimo, zato se z Darkom takšnim ‘pacientom’ le nasmejiva. A to ne pomeni, da ne upoštevava ključnih pravil za letenje z dronom. Ta so:

– Z dronom lahko letiš le, če s tem nikogar ne ogrožaš in ne motiš varnosti v zračnem prometu ali javnega reda in miru.

– Letenje z dronom je dovoljeno le podnevi.

– Pred vzletom se moraš prepričati, da je tvoj dron v brezhibnem stanju in da deluje pravilno.

– Pri letenju z dronom bodi izjemno pozoren na varno razdaljo tako pri vzletanju in pristajanju kot tudi v letu in na tleh.

– Posebej bodi pozoren, kadar letiš v bližini letališč.

– Dron mora biti brezpogojno vedno v tvojem vidnem polju in je od tebe lahko oddaljen največ 500 metrov.

(vir: http://www.dronbonton.si/o-uredbi/)

Javna agencija za civilno letalstvo je (13. avgusta 2016, torej pred 17. meseci) izdala Uredbo o uporabi brezpilotnih zrakoplovov (dronov) v Sloveniji. Ta tako določa splošne tehnične in operativne pogoje za varno uporabo le-teh. Med drugim predpisuje tudi, da se morajo droni, ki so težji od 500 gramov identificirati. No, DJI Spark je najlažji med ‘brati droni’, tehta le 300 gramov in zato identifikacija ni potrebna. To pomeni, da ne potrebuješ niti letalskega izpita.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=T_EqCSC1UsI[/embedyt]

Še nekaj osnovnih tehničnih podrobnosti drona:

Teža: 300g

Dimenzije: 143 × 143 × 55mm

Najvišja hitrost: 50km/s

Najvišja hitrost vzpenjanja: 3m/s

Najvišja hitrost spuščanja: 3m/s

Čas letenja: 16 minut

Po mojem mnenju je prednosti Sparka, da je majhen in lahek ter ga praktično lahko vzameš vsepovsod, tudi na počitnice z letalom. Osnovno krmiljenje in ustvarjanje fotografij/posnetkov je zelo preprosto. Slabosti, ki sem jih do sedaj opazila: čeprav proizvajalec zagotavlja, da dron v zraku lahko zdrži do 16 minut, mislim, da je realno ta čas krajši še za kakšno minuto. Nekajkrat se nam je z Darkom že zgodilo, da je kakšen oddajnik zmotil/prekinil povezavo med daljincem in dronom. Lahko si predstavljate, da nama je takrat adrenalin ‘šopal na polno’, ker nisva vedela, ali ga bova spravila ‘domov’ ali bo strmoglavil. [smeh]

In čeprav sva z Darkom popolna amaterja, kar se fotografije tiče, so za najin okus fotografije posnete z dronom prav epske. Presodite sami.

Barje
Bled
Kranjska Gora
Jezero Jasna
Jezero Jasna
Zgornjesavska dolina
Nekje nad meglo
Ljubljansko barje
Ljubljansko barje
Lavrica
Šmarna gora
Dolenjski griči
Nica
St. Tropez

P.S. V sredo, v Kratkih novičkah vam pokažem še TOP 10 fotografij po moji presoji, ki smo jih z dronom posneli med septembrom in decembrom 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *