Seznam za v porodnišnico

Kaj potrebujem za v porodnišnico, sem se začela spraševati, ko se je počasi začel bližati dan D (cca en mesec prej). Na spletu sem našla spisek potrebščin… Ufff, sem si mislila – vse to rabim (resno???) – pa saj ne grem na 10-dnevno potovanje z otrokom – toliko stvari je bilo na seznamu. In imela sem ‘hudičevo’ prav.

Tisto, kar resnično potrebujemo v porodnišnici, lahko zložimo v torbo velikosti previjalne torbe. Tako da, drage moje – ne, za v porodnišnico ne potrebujete celega kovčka!

Potrebujemo pa:

DOKUMENTI: img_6264

— materinsko knjižico (z vsemi izvidi, napotnico za porodnišnico in za rešilca),

— zdravstveno izkaznico,

— potrdilo o priznanju očetovstva,

— potrdilo za porodnega spremljevalca (potrdilo o udeležbi v šoli za starše + plačilo prisotnosti pri porodu).

TOALETA:

— zobna krtačka,

— zobna pasta,

— gel za tuširanje,

— glavnik/krtača za lase,

— gumica za lase,

— make-up za odhod iz porodnišnice.

Na različnih seznamih sem npr. našla 2x zavitek poporodnih bombažnih vložkov, mrežaste hlačke za enkratno uporabo, nedrček za dojenje, nastavki za dojenje, mazilo za bradavice, … Vendar se je izkazalo, da tega v porodnišnici sploh nisem rabila. Vložke (dovolj) dobite v porodnišnici (no, vsaj za LJ porodnišnico lahko trdim). Naprej – mrežaste hlačke za enkratno uporabo – ne rabite, imejte navadne (bombažne) spodnje hlače. Nedrček, nastavki in mazilo za bradavice – ne rabite (!!!) – ker sploh ne veste ali boste dojile ali ne. Jaz sem tako npr. kupila nastavke za dojenje in tudi mazilo – a ne eno, ne drugo nisem potrebovala (ne v porodnišnici, ne doma). Nedrček za dojenje potrebujete, ko začnete dojit in to običajno ni prvi dan, saj takrat še nimate mleka. Potrebovale pa ga boste doma (če boste seveda dojile).

img_4841V porodnišnici dobite tudi vsak dan sveže brisače, zato jih ne rabite nositi s seboj. Na seznamu so še copati. Jaz priporočam crocs-e ali natikače. V (skupni) kopalnici so lahko tla mokra in zato spolzka. Predvsem pa toplo priporočam, da imate svojo spalno srajco, ki se spredaj zapenja na gumbe! Tisto, ki dobite v porodnišnici je zelo groba.

OSTALO:

— telefon,

— polnilec,

— oreščke, Frutabela, …

Jaz sem rodila ponoči in bi bila do zajtrka za umret lačna. Tako sem pa že nekaj prigriznila ob 5h zjutraj in lažje dočakala zajtrk. Voda in čaj sta v sobi ves čas na voljo.

Na seznamih sem našla še oblačila za dojenčke, plenice,… Dojenčka previjajo in preoblačijo (babice) v oblačila in plenice, ki so na voljo v porodnišnici.

Če boste pa tiste par dni (jaz sem šla domov po dveh dneh) rabile še kaj, vam bo brez problema prinesel mož/fant, ko bo prišel na obisk. Meni je tako Darko drugi dan prinesel zajtrk (skuta ‘ala’ Jurglič), ker mi je dišala domača hrana.

V porodnišnici sem bila ves dan v postelji, vstala sem samo za osnovne potrebe (tuš, wc,..) – tako da drugih oblačil kot spalne srajce in spodnjih hlač ne potrebujete. Na dan odhoda je oblačila zame in Brino prinesel Darko.

Upam, da sem ti kaj pomagala z nasveti! Pa srečno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *