Kako zamotiti 9-10 mesecev starega dojenčka

Imate tudi vi živahnega dojenčka, ki ni pri miru več kot 10 sekund? No, če je temu tako, je tu nekaj idej, kaj pri nas ‘užge’, da se Brina sama igra oziroma zamoti za malo dlje časa ali če povem drugače – želite imeti pol ure časa in v miru popiti kavo, ne da bi vam vaš dojenček, ki postaja že malček neprestano cvilil »mama, mama« in plezal po vas?

  • Kovček

Ker smo veliko na poti, se dejansko zgodi, da kovčkov ne razpakiramo. In ko naša Brina odkrije kovček, se ji ‘odpre svet’. Najprej začne vleči oblačila, igrače in vse kar je v njem iz njega in to veselo raznaša po vsem prostoru, potem ko pride do dna kovčka, pa seveda romajo stvari v obratni smeri, za piko na i pa zleze vanj še sama. Če pa se slučajno zgodi, da pustim odprto še omaro, kjer imamo oblačila, je slika zelo podobna. Slaba stran tega je, da moram jaz potem vse pospraviti.

  • Peskovnik

Če sem povsem iskrena, sem bila začudena, ko je Brina pred slabim mesecem prvič v roke vzela sposojeno kanglico in lopatko ter se začela veselo igrati v improviziranem peskovniku, v Seči, ‘outdoor’ fitnesu. Še bolj pa me vsakič znova preseneti, ker tistih malih kamenčkov dejansko ne nosi v usta (čeprav ima trenutno ravno fazo, ko vse nese vanje), pač pa se zadovoljno igra v peskovniku. Je pa res, da je slaba stran takšne igre, da je potem tako umazana, da jo lahko po končanem ustvarjanju samo še umijem in preoblečem v sveža oblačila.

  • Časopisi, revije in star papir

Zadnje čase namerno na ekološki otok ne odnašam starih časopisov in revij, ker tako lahko vsako jutro v miru popijem kavo, pregledam objave na Instagramu in še Facebook, Brina pa še vedno pod mojimi nogami lista in obrača revije, trga papir in se nad vse zabava s prelaganjem časopisa. Podobno kot pri ‘Kovčku’ je slaba stran tega, ga je potem vse na meni, da pospravim.

  • Igralni kotiček

Brini sem doma, v našem relativno majhnem stanovanju igralni kotiček ustvarila kar v dnevni sobi. Prijatelja, ki imata že starejša otroka, sta mi priporočala igralno podlogo, blazino Airex, ki oblaži morebitni udarec, prav tako je prijetna na dotik – rebrasta površina blazine, ne drsi, všeč pa mi je tudi, da se hitro in enostavno očisti. A ker Brine ni bilo moč animirati samo z igračami, ki so jo čakale v igralnem kotičku, oziroma jo tam zadržati, sem morala kotiček zagraditi. To sem naredila tako, da sem vzela dve večji kartonasti škatli jih odrezala na ustrezne dimenzije, jih pobarvala v vijolične odtenke, ki se lepo podajo v naše stanovanje, na karton sem pritrdila improvizirane noge, ki imajo na spodnji strani ježke, prav tako sem ježke nalepila na tla, za piko na i pa sem karton okrasila še s fotografijami naše družine. Brino zanimiram, da se začne sama igrati v igralnem kotičku, nato pa jo zaprem in na primer v miru posesam stanovanje.

  • Žemlja

Meni daleč najljubša metoda kupovanja miru oziroma časa pa je kupovanje s piškotki ali (še bolje) z žemljo. Res je, da je potem vse naokoli nadrobljeno (če jé doma, je potebno vedno vse posesati) in jo je potrebno (tako kot če je v peskovniku) preobleči, vendar glodanje žemlje Brini vzame okoli pol ure časa in vso njeno pozornosti. Tako ubijem dve muhi na en mah – imam čas zase in še Brina pomalica en obrok.

Tako… Morda pa bo kakšna od zgornjih metod uspela tudi pri vas!?

Leave a comment

Your email address will not be published.