Ideja za izlet – Zbiljsko jezero

Spomladi in zgodaj poleti, ko še ni pretirane vročine, je čas, ko ga najraje preživim zunaj, na prostem, v prebujajoči se naravi, pa naj si bo to miren sprehod, pohod na Šmarno goro ali pa rolanje, tek, izlet s kolesom. Letos imam to čast, da ta čas v naravi preživljam z Brino ter vozičkam.

Tokrat sem za ‘rubriko’ Namig za izlet – izbrala kraj kamor zahajam že mnogo let. Tja sem hodila tako na romantične zmenke kot tudi s prijatelji na jutranjo kavo ali večerni ‘čvek’. V zadnjih letih sem se tam staršema velikokrat pridružim na prijetnem kosilu. Kaj hočem povedati? Kraj je primeren za vse generacije, mlado in staro. In najbolj čaroben je prav v tem letnem času.

Torej, sončno dopoldne sem izkoristila za obisk priljubljene (zlasti med sončnimi vikendi) izletniške točke, Zbiljsko jezero. Ker je bil tudi to dopoldne Darko v službi, sva s seboj za družbo (in da gre mamica lahko v miru na wc) vzeli omo Nelko.

Ker je bilo še relativno zgodaj, smo lahko imele otroško igrišče, ki se nahaja tik ob jezeru, povsem zase (kar je sicer redko). Na igralih, čeprav so namenjena otrokom, pa ni uživala samo Brina, pač pa sva svoji ‘otroški’ duši spustili na plano tudi midve z mami in se nadvse zabavali.

Guganje in plezanje po toboganu nas je pošteno zlakotilo, zato smo zavile v bližnji gostinski lokal, kjer smo si privoščile kosilo. Ponudba jedi je raznolika, hrana zelo okusna, na svoj račun pa boste prišli tudi sladkosnedci. Moje priporočilo: Vroči gozdni sadeži. Top! [smeh]

V neposredni bližini, v čolnarni sem v zameno za prostovoljni prispevek (1 evro) vzela vrečko s hrano za labode, koruzo. Tamkajšnji zaposleni namreč odsvetujejo hranjenje labodov in račk s kruhom in drugimi prigrizki.

Brina je bila čisto paf, le debelo je gledala in se čudila, ko se je množica labodov zapodila proti nam, potem, ko sem v vodo vrgla pest koruze. Saj ne vem koga je bilo bolj zabavno opazovati – labode, ki so se prerivali in tepli za hrano, ali Brino, ki jih je zabodeno opazovala.

Naj povem, da je ob jezeru, ki je sicer umetno jezero na reki Savi, urejena sprehajalna pot, ob njej pa so (kot sem že omenila) otroška igrala, fitnes naprave, igrišče za odbojko na mivki, zelenica pa je dovolj prostorna, da s svojimi otroki odigrate mini nogometno tekmo. Za popolno doživetje pa vam jezero ‘ponuja’ številne vodne aktivnosti, sposodite si lahko čoln, prav tako lahko kolesarite na vodi, v zadnje času na jezeru opažam tudi številne sup-arje. Torej, za vsakogar nekaj. Zbiljsko jezero zadovolji še tako izbirčne okuse.

No, jaz seveda, ne bi bila ‘ta prava’ mami blogerka, če ne bi našega potepanja ovekovečila s številnimi fotografijami. Ko sem jih kasneje doma kazala Darku, je bil nadvse zadovoljen, da mu ni bilo potrebno iti z nama. Njegov komentar je namreč bil: »Obolel bi, da bi se mogel toliko slikati.« [smeh]

POT: delno asfalt/granitne kocke, delno makadam, primerna za sprehod z vozičkom in majhnimi otroki

PARKIRIŠČE: dovolj brezplačnih parkirnih mest v okolici

BAR/GOSTINSKI LOKAL: v bližini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *