Kam na sprehod – Kranjska Gora – Srednji vrh

»Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor!« večkrat slišim od svojih bližnjih že ponarodeli rek, ko se z otroškim vozičkom odpravim na meni ljubo rekreacijsko turo v Kranjski Gori – Srednji vrh. Ta leži nad naseljem Gozd Martuljek, do vrha pa vodi asfaltna cesta, ki je delno prekrita s krošnjami dreves, tako da je aktivni sprehod (da se malo zadiham in prepotim) prijeten tudi poleti.

Običajno štartam ob glavni cesti Gozd Martuljek – Kranjska Gora, pri smerokazu za Srednji vrh (en odcep pred kampom/hotelom Špik). Na poti običajno (ne glede na letni čas) ne srečam ravno veliko ljudi, mimo se pripelje kakšen traktor ali avto, zasopihan kolesar, ter sem ter tja srečam kakšnega pohodnika. Čeprav se pot vseskozi vzpenja, jo prehodim (z Brino v vozičku) v cca. pol ure. Za tiste z manj kondicije sta ob cesti (na polovici poti in na tri četrt) klopci, kjer se lahko ustavite in spočijete. Na vzpetini na nadmorski višini 960 metrov pa stoji počitniški dom Na glavi, kjer so urejena tudi otroška igrala. Slaba stran je ta, da dom ne obratuje za zunanje obiskovalce/pohodnike in si je tako čaj ter sendvič potrebno prinesti s seboj, je pa najnovejša pridobitev Srednjega vrha – ličen wc.

No, in ko pridem gor, vsakič znova vidim, da se splača biti malo nor, saj se od tam razlega čudovit razgled na Martuljško (Špikovo) gorsko skupino, Karavanke in tudi Kranjsko Goro.

Dolžina poti: 2 kilometra

Mama na poti priporoča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *