Goran Dragić vs Brina Jurglič

Pravljice imajo čudežno moč! Tudi tako čudežno, da sem se zavestno odločila, da Brinino fotografijo (kjer se jo vidi v obraz) izjemoma objavim na spletu, blogu.

In kaj je botrovalo tej senzacionalni odločitvi?

Pred dnevi sem po spletu naključij, ko sem iskala darilo za prijateljico, odšla v enega od ljubljanskih nakupovalnih središč. Z Brino sva bili ob pravem času, na pravem mestu, saj se je pred nama, ko sva ravno hoteli zapustiti center, med množico ljudi (prvi trenutek pravzaprav nisem vedele, zakaj so tam, saj sem bila preveč zatopljena v svoje misli) pojavil človek, športnik, o katerem lahko govorim le v samih superlativih. V svoji novinarski karieri sem imela to čast, da sem ga tudi večkrat intervjujala in o njem naredila številne prispevke.

Pred leti, ko sem dopustovala na Floridi, v Miamiju, sem žrtvovala svoj prosti čas in z njim in njegovim bratom opravila intervju. Seveda, govorim o košarkarskem asu – Goranu Dragiću.

Prispevke, ki so bili objavljeni v informativni oddaji 24ur (Pop TV) si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

IME TEDNA: GORAN DRAGIĆ

PRI DRAGIĆEVIH V MIAMIJU

GORAN IN ZORAN DRAGIĆ V MIAMIJU

Foto: Nejc Drole – DZS

No, po novem je Goran Dragić postal še pravljični junak. Pred dnevi je namreč pri založbi DZS izšla simpatična pravljica Goran, legenda o zmaju, katere glavni junak je prav Gogi, napisal pa jo je mladinski pisatelj Primož Suhodolčan.

Foto: Nejc Drole – DZS

Zato sta bila oba tam – v Cityparku. Z novo pravljico sta razveselila številne otroke in se jim v spomin podpisala v knjigo. Tudi naši Brini!

In zakaj je pomembno, da otroku beremo?

V dandanašnjem tempu življenja, ko vsi hitimo, kaj hitimo, dirkamo in je življenjski tempo vse hitrejši, mnogi starši pozabijo primerno posvetiti čas svojim otrokom.

Po mojem mnenju je otrokom treba začeti brati in to čimprej, že od rojstva oziroma, ko so še čisto majhni! O tem govorijo številne študije, to poudarjajo mnogi strokovnjaki kot so pedagogi in psihologi. Branje dobro vpliva na otrokov razvoj in je pomemben del njegovega odraščanja. Tudi če vi sami ne berete veliko oziroma strastno ne požirate knjig, pokažite otroku, da je branje pomembno.

Pravijo namreč, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Ko otrok vstopi v svet pravljic, začne razvijati domišljijo, branje pozitivno vpliva tudi na njegovo samopodobo, uči se razumeti lastna čustva in čustva drugih in pravljice so tako več kot odličen način, da se otrok uči novih besed, obogati besedni zaklad, se lepše in lažje izraža ter kasneje v šoli tudi lažje uči.

In katere knjige so na Brinini knjižni polici? Čeprav se Brina še ne more dolgo koncentrirati na ‘branje’ knjig, jih ima zelo rada. Najrajši in najbolj navdušena je nad tistimi slikanicami s trdimi platnicami, ki jih lahko sama lista in ni bojazni, da bi jih strgala, poleg tega pa so še obogatene:

  • z zvočnimi efekti – ob pritisku na posamezno tipko se bo oglasil določen zvok živali (Zvoki žival);
  • z naprstno lutko (Drzna mala opica, Žirafa Živa);
  • ‘puzzle’ sestavljenka (Živalski mladiči);
  • potipaj in začuti – knjige z dodatnimi učinki kot so bleščeči delci, tkanina, zrcalo (Rada bi postala baletka).

Midva z Darkom, kot tudi stari starši pa ji beremo klasične pravljice, med njimi tudi ‘slovensko klasiko’:

  • Kajetan Kovič: Maček Muri (preberemo daleč največkrat);
  • Oton Župančič: Mehurčki;
  • Tone Pavček: Juri Muri v Afriki;
  • Fran Levstik Martin Krpan.

In številne druge, no, zdaj smo na knjižno polico dodali še “resnično pravljico” Goran, legenda o zmaju, ki pripoveduje o Dragićevem otroštvu in njegovi košarkarski poti. Zagotovo jo bomo še velikokrat vzeli v roke in jo prebrali, saj je tudi ta pravljica polna pozitivnih moralnih naukov. Priporočamo za branje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *