Brancin v soli

Poletje se poslavlja, a spomin na morske dni je še kako živ, zato je tokratna objava namenjena morski kulinariki, ki jo Jurgliči nadvse obožujemo. Danes tako pripravljamo brancina v soli za dve osebi.

Sestavine:

  • 2 brancina
  • 1-1,5 kg grobe soli (odvisno od velikosti rib)
  • limona
  • rožmarin (začimbe po okusu)
  • olivno olje
  • poper

Priprava:

Brancina običajno kupim že očiščena, vendar v ribarnici prosim, da mi odstranijo le drobovje, luske pa obvezno pustijo. Vanju (v trebušno votlino) nato zložim rožmarin in na kolobarje narezano limono. V pekaču naredim en centimeter debelo podlago iz soli, nanjo položim ribi, ki ju prekrijem (glavo in rep pustim zunaj) s preostalo soljo. V ogreti pečici, in sicer na 200 °C, ribi pečem 30 minut. Ko sta pečeni, previdno odstranim sol, tako da se vidi cela stran brancina.

Čiščenje/filiranje ribe je običajno Darkova naloga, loti pa se jo nekako takole: zareže – začne pri glavi – po vrhu hrbta do repa, odprtino na trebuhu pa samo podaljša do repa, tako da se tam spodnji in zgornji rez stikata. Med vilice nato zatakne repno kožo in jo navije (kot bi navijal špagete) do glave in tako je riba olupljena. Odstrani kosti in kose mesa položi na ogreta krožnika, ki sem ju za nekaj minut postavila v toplo pečico. Vsak si po okusu potem doda olivno olje, limono in poper.

K brancinu se kot priloga odlično poda ‘julienne’ zelenjava (korenje, por, koromač in bučke) ter seveda kozarec belega vina, običajno izbereva suho rebulo.

In še nekaj… Pri brancinu v soli mi je izredno všeč, da je priprava ribe ena izmed bolj enostavnih, poleg tega pa meso ribe ni suho, pusto in ‘žagasto’ kot pri ribi na žaru, pač pa je izjemno sočno. Zdaj se vam zagotovo sline že cedijo, tako da… Dober tek.

Mama na poti priporoča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *