Lasersko odstranjevanje kožnih znamenj

Spomnim se, kako sem v drugem razredu osnovne šole pri predmetu Spoznavanje narave in družbe (SND), ko smo se pogovarjali o soncu in sončenju, pogumno dvignila roko in dejala, da je sončenje nevarno in da lahko dobiš kožnega raka. Tovarišica mi je zaprla usta, z izjavo v smislu, da so mi to sigurno doma povedali! Ja, to je bilo davnega leta 1992 in ja, že takrat so me starši opozarjali na kožnega raka. Dandanes pa nas na vsakem koraku strokovnjaki opozarjajo, da je prekomerno izpostavljanje soncu, nezdravo in nevarno, kožni rak pa je med najbolj pogostimi oblikami raka na svetu.

Večina kožnih (materinih) znamenj, vsaj tistih, ki so mi postala v zadnjih letih ‘motečih’ so se mi pojavila v otroštvu in najstniških letih. Potem pa so samo rastla, do te mere, da so postala izbočena in hkrati moteča, saj sem morala vseskozi paziti, da jih nisem poškodovala. Sledila je povsem logična odločitev, predvsem pa je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bom opogumila in naredila ta korak. Najbrž je jasno o čem govorim – o laserskem odstranjevanju kožnih znamenj.

Po temeljitem premisleku sem se odločila, da ta poseg zaupam – strokovnjakom iz Estetske kirurgije Fabjan. Preprosto, po telefonu sem se naročila na prosti termin. Priznam, ko je napočil dan D in sem se iz Ljubljane odpeljala v Celje, sem bila nemirna, po glavi so se mi podila najrazličnejša vprašanja, predvsem sem se spraševala, kaj če bo šlo kaj narobe oziroma kaj bi šlo lahko narobe?!

V ordinaciji me je prijazno sprejel doktor Matic Fabjan, ki mi je v krajšem posvetu pojasnil potek odstranjevanja in nadaljnjo zdravljenje oziroma celjenje ter odgovoril na moja vprašanja in pomisleke. Med drugim me je skrbelo ali je poseg boleč, ali lahko znamenja na mestu, kjer jih bo odstranil, ponovno zrastejo? Zanimalo me je tudi ali je pomembno kdaj (v katerem letnem času) odstranimo znamenja, kakšne so možne negativne posledice? Doktor Fabjan mi je pred posegom vsa znamenja še pregledal, potem sem dobila lokalno anestezijo in AKCIJA.

Laserska metoda je sodobna metoda odstranjevanja nenevarnih kožnih sprememb v estetske namene, sam poseg, ki je bil (tudi zaradi anestezije) neboleč, pa je trajal okoli 20 minut in sem ga ves čas budno spremljala. Ja, kot bi mignil, je bilo konec. Na mestu, kjer sem imela znamenja, je ostala sled (brez pigmenta), ki naj bi v nekaj mesecih izginila, okoli pa blaga rdečica. Doktor mi je po odstranitvi znamenj nato mesta prekril z obliži in mi naročil, da jih moram redno mazati z Bepanthenom. Naj povem, da so mi v lekarni priporočili Bepanthen plus, ki je antiseptična krema, ki pospešuje celjenje površinskih ran in preprečuje okužbo. Med drugim se tako uporablja tudi za celjenje manjših operacijskih ran. Prav celjenje pa naj bi bilo po laserskem posegu nekoliko daljše, vendar bodo zato brazgotine manj vidne ali pa jih sploh ne bo, mi je še pojasnil dr. Fabjan. In kot sem predvidevala, sončenje oziroma obisk solarija ni priporočljiv najmanj tri mesece oziroma toliko časa ‘ranjena’ mesta ne smemo direktno izpostavljati UV žarkom. Če pa že gremo na sonce, morajo biti ustrezno zaščitena, torej jih je potrebno prelepiti z obliži. Prav zaradi tega sem se jaz za ta poseg odločila jeseni. Mislim, da je jesensko – zimski čas idealen za takšne posege.

Čez nekaj mesecev vam pokažem rezultate in vam javim, kako uspešno so se zacelile rane, vi pa lahko že zdaj na www.znamenja.si (najdete jih tudi na Facebooku, Kožna Znamenja.si aplikacija) brezplačno preverite vaša znamenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *