Vikend oddih – Portorož – Piran

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=LmXd85jhLts[/embedyt]

 

DJI SPARK

Na srečo je naša čudovita Slovenija tako majhna, da se na Obalo lahko odpravimo brez večjega načrtovanja in dolge, več urne vožnje. Po mojem mnenju je zato vikend oddih na slovenski obali vedno odlična ideja za pobeg na morski zrak in to ne glede na letni čas in vremensko napoved.

Naša družina je podaljšan, praznični vikend preživela v Portorožu. Zanj bi skoraj lahko rekla, da je vsaj med poletno turistično sezono, mesto, ki nikoli ne spi. Podnevi na plaži mrgoli turistov, ki se na mivki, travi ali na pomolu nastavljajo sončnim žarkom, ko pa se zvečeri in nad mesto pade tema, zaživi nočno življenje v klubih in casinojih. Spomladi in jeseni, predvsem ob lepem vremenu, mnogi pridemo tudi samo na enodnevni izlet, da se malo pokuščarimo, medtem ko je pozimi dogajanje veliko bolj umirjeno.

Sama se v Portorož rada vračam, ker si tam praktično vedno napolnim baterije, se naužijem notranjega miru in naredim nov miselni zemljevid za nove izzive. In zato tokrat pišem o sproščujočih aktivnostih, ki jih lahko v mestu rož počnete z otroki.

Sprehod od Portoroža do Pirana

Obalna pot je odlična za sprehod in to z vozičkom ali brez njega. Pešpot je varna, saj si odmaknjen od prometa in povsem nenaporna, primerna praktično za vsakogar. Prav tako je primerna tudi za rolarje, skiroje, poganjalčke in seveda kolesa, saj je pot delno tlakovana, delno asfaltirana. Dolžina le-te znaša okoli 5 kilometrov (odvisno od kje štartaš), tako da hoja do Pirana traja okoli eno uro.

Fitnes park Seča

DJI SPARK

Lahko pa se na rekreacijo iz Portoroža odpravite (v drugo smer) v okoli dva kilometra oddaljeno Sečo (skozi avtokamp Lucija), tudi tam poteka lepo urejena sprehajalna pot, ki je prav tako primerna za rolanje, tek, kolesarjenje, itd. Na rtu Seča pa je vsem, ki se radi rekreirate, na voljo fitnes na prostem s številnimi napravami za vadbo, ki omogočajo prijetno in zabavno rekreacijo v naravi ter na svežem zraku. Fitnes park je primeren za vse generacije.

Jurgliči, naj povem, da tu pride na svoj račun predvsem Darko, v Seči radi aktivno preživljamo svoj prosti čas. Brina se tam običajno igra s kamenčki, nabira rožice ali pa med vadbo nagaja »Dadotu«, jaz pa sem (če ne telovadim) običajno dežurna fotografinja ali pa se ‘igram’ z dronom.

Morski park Laguna Bernardin

Morski park, ki se nahaja znotraj hotela Histrion, je največji bazenski kompleks z ogrevano morsko vodo na slovenski obali. Sestavljajo ga številnimi notranjimi bazeni (v zimskem času je voda ogrevana med 29 in 31 °C), masažnimi slapovi in tobogani. Ja, to je idealen kraj za družine z otroki. Najbrž ne rabim posebej poudarjati, da tu na svoj račun pride Brina, ki zelo uživa prav na toboganih in kar vriska in kriči od navdušenja. Jaz pa običajno ta čas, ko Brina čofota v vodi izkoristim za ‘čiliranje’ na ležalniku ob bazenu.

Akvarij Piran

Ob starem mandraču, v Piranu se nahaja akvarij in čeprav ta ni velik kot marsikateri drugi v Evropi, pa je ravno pravšnji za otroke, ki radovedno opazujejo živahni podvodni svet Jadranskega morja. V 25 bazenih, ki so osvetljeni z umetno svetlobo, si lahko ogledate okoli 140 različnih morskih organizmov, med drugim tudi malega morskega psa in morsko mačko.

Piranski akvarij, ki je del tako imenovane skupine Muzeji Piran, v kateri je osem muzejev, je ena izmed točk, ki jih je vredno obiskati, kadar se nahajate v mestu in po mojem mnenju je jesensko – zimski čas idealen za to.

Naša Brina me je med ogledom spravila v glasen smeh. Medtem ko sem jo držala v naročju in sva opazovali ribe, je mala začela kričati in kazati s prstom na ribe: »Ama, ama!«

In ja, ko nas morski zrak in vse aktivnosti tako zlakotijo, da naši želodčki začnejo glasno kruliti, je naša prva izbira…

Ribja kantina Santalucia Portorož

Nahaja se med teniškimi igrišči in Alayo. Ljubiteljem morske hrane pa nudijo dnevno sveže ribe pa tudi domače istrske in mediteranske jedi. In kaj priporočamo Jurgliči? Z Darkom obožujeva njihov tris tatarjev, surove škampe, hobotnico v pečici, ravioli z belo ribo v omaki iz gamberov, jaz velikokrat izberem tudi mešano buzaro. Za Brino pa naročimo polovično (otroško) porcijo file orade in blitvo s krompirjem.

In še moje priporočilo! Če se v Santalucio odpravite v večernih urah v glavni turistični sezoni in če ne želite čakati v dolgi vrsti na prosto mizo, jih raje pokličite po telefonu in si jo rezervirajte.

Za konec popolnega vikend oddiha, če ste vsaj malo sladkosnedi, zavite še v Cacau in se pocrkljali (vsaj) s sladoledom.

Mama na poti priporoča!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *