Praznična Ljubljana

Juhuhu, veseli december je tu! Številna mesta so se že odela v praznično podobo, se pravljično okrasila in zasijala v soju luči, med njimi tudi Ljubljana.

Čeprav nisem ljubiteljica zime, še manj mraza in turobnih dnevov, ko se stemni že ob štirih popoldan, pa je kljub temu moj najljubši mesec v letu prav december. Veseli december. Čarobni december. In že od nekdaj vsak prosti trenutek v decembru izkoristim za pohajkovanje po prestolnici, ki v tem času dobi še bolj dih jemajoč videz.

In prav okrasitev me vsako leto znova fascinira. Letos je tako v mestu zagorelo 50 kilometrov prazničnih lučk. A si predstavljate, koliko je to, 50 kilometrov? To je toliko kot bi jih napeljali od Ljubljane do Bleda. Poleg tega pa prestolnico krasi 800 svetlobnih teles, na Prešernovem trgu pa se v vsej svoji mogočnosti bohoti čudovita smreka. Ta je letos visoka 20 metrov in okrašena z okoli 10 kilometri luči, občini pa jo je podaril meščan. Okrasitev prestolnice je tako znova, zdaj že tradicionalno, zasnoval umetnik Zmago Modic in tokrat jo je naslovil Preseki časa.

Dogajanje v Ljubljani je po mojem mnenju vedno izjemno živahno. Ves mesec se kaj dogaja, pa naj si bo Miklavžev sprevod, kuhano vino s prijatelji, praznični sejem ali pa brezplačni koncerti. Zato je pravzaprav čisto vseeno v katerem delu dneva se odpravim na sprehod po centru mesta, vedno me zajame praznično vzdušje.

Letošnja novost, ki je izjemno privlačno tudi za družine z majhnimi otroki je drsališče na Kongresnem trgu. Ljubljana je tako, po vzoru številnih velikih mest, dobila ledeni park, ki se razprostira na več kot 2000 kvadratnih metrih drsalnih površin. Ledena fantazija ima tako dve veliki drsališči in več kot 400 metrov povezovalnih poti. Sama si sicer še nisem obula drsalk in zadrsala po njem, vendar tudi to načrtujem v kratkem.

Za otroke pa je prav gotovo tudi posebno doživetje sprevod dobrih mož. No, če ste Miklavža zamudili, peljite svoje najmlajše v zadnjih dneh leta na sprevod Dedka Mraza. Ta se v družbi medvedov in zajcev sprehodi od Brega, mimo Mestne hiše, pot nadaljuje čez Prešernov trg do končne postaje na Kongresnem trgu.

In še en majhen, a zelo koristen namig. Mnogi, ki se decembra želite sprehoditi po okrašeni prestolnici in ne veste, kje pustiti svoj avto. Moj predlog: na tržnici in to brezplačno. Malo sem pobrskala za vas, tole je urnik parkiranja:

  • od ponedeljka do petka: med 18.30 in 5.00 uro zjutraj,
  • ob sobotah: od 18.30 dalje,
  • ob nedeljah in praznikih: ves dan.

Tako, če boste torej v teh dneh obiskali Ljubljano, zagotovo ne boste ostali ravnodušni. Priporočam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *