Srečen Božič ali srečen božič

Nikoli ne bom trdila, da so moji zapisi na blogu povsem slovnično pravilni. Zagotovo naredim kakšno pravopisno napako, napačno strukturiram stavek, pozabim na kakšno vejico pa še kaj. Če bi moj blog v roke vzela kakšna profesorica slovenščine oziroma lektorica, bi me kaj hitro začela šolati o pravilih slovenskega jezika. AMPAK…

December je čas, ko si radi zaželimo lepe, mirne in oh in sploh praznike. Na družbenih omrežjih, raznih voščilnicah in drugih objavah na spletu pogosto naletim na takšen oziroma podoben zapis:

»Želim vam vesel Božič in srečno Novo leto!«

Imena praznikov po pravopisu pišemo z MALO ZAČETNICO, torej je pravilno:

»Želim vam vesel božič in srečno novo leto!«

Torej, ne samo božič, z malo začetnico pišemo tudi druge praznike kot so novo leto, velika noč, prvi maj, dan državnosti in tako naprej. Izjemi sta Prešernov dan in Marijino vnebovzetje, ker gre za praznika čigar imeni sta izpeljani iz osebnega imena oziroma priimka.

In še nekaj… Ko ljudi opozoriš na napako, namesto, da bi jo priznali in si zapomnili za naslednjič, dobim pod nos razlago, kako slovnica dopušča veliko začetnico zaradi čustvene vrednosti in podobno. Jaz bi temu prej kot ‘čustvena vrednost’ rekla neznanje, vsaj pri večini. Res pa je, da mnogi narodi imajo to spoštovanje do jezika in praznikov, da jih pišejo z veliko začetnico. Merry Christmas, sretan Božić, feliz Navidad,…

Zapisi čeprav ‘le’ na Facebooku, so vaše ogledalo. In ker boste v teh dneh mnogi svojim prijateljem voščili novo leto, je še čas, da bo to pravilno napisano. Torej novo leto in ne Novo leto!

Join the Conversation

2 Comments

  1. Super. Lepo je prebrati zapis, ki pomaga reševati pogost jezikovni oreh. Z zavedanjem, da besedilo odraža tudi odnos do bralcev. Če si dovolim malo reklame – v pomoč je lahko tudi Besana (http://besana.amebis.si), ki odkriva vrsto najpogostejših napak.

  2. To je blo pa res potrebno zapisat… izjemno literarno delo! Da ne govorimo o potrebnih raziskavah… Bravo.

Leave a comment

Your email address will not be published.