5 idej za prvomajske počitnice

Čeprav se zima še kar noče posloviti, pravzaprav nam še vedno kaže zobe in to tudi potem, ko smo jo odganjale že pustne šeme. A dejstvo je, da se je že začela meteorološka pomlad in tako mnogi že kujemo načrte in delamo plane – kam za prvomajske praznike? Prvi maj bodo namreč kot bi mignil tu. In če se še niste odločili, kje boste preživeli praznike, potem vam morda moje ideje za počitnice olajšajo iskanje destinacije.

  1. Slovenska obala, Portorož

Slovenci imamo zaradi svoje majhnosti to srečo, da se lahko na Obalo odpravimo brez večjega načrtovanja, kar pa je še bolj pomembno, vsaj za družine z majhnimi otroki – pot do tja ne traja več ur, razen ob izjemnih dogodkih, kot so prometne nesreče in podobne nevšečnosti. Po mojem mnenju je oddih na slovenski obali vedno odlična ideja za pobeg na morski zrak. In, ja – Portorož velja za eno bolj priljubljenih morskih destinacij pri nas. Kaj vse lahko počnete v mestu rož, si lahko pogledate tukaj.

  1. Kranjska Gora

Kranjska Gora je ena tistih destinacij, ki je pravzaprav aktualna in nadvse atraktivna vse leto. Predvsem pa je idealna destinacija za družine z majhnimi otroki. Kranjska s svojo okolico namreč ponuja številne aktivnosti na prostem. Naj omenil le nekaj njih:

  • Zelenci
  • Planica
  • Tamar
  • Belopeška jezera
  • Kekčeva dežela

No, in če obiščete zgornjesavski biser, se morate sprehoditi do Jasne, ki je umetno jezero, do tja pa vodi urejena pot (pločnik) in je tako primerna tudi za sprehod z vozičkom. Okolica jezera je lično urejena. Pred nekaj leti so namreč zgradili nekaj mostičkov in pomolov, razgledni stolp ter klopce. Kip kozoroga ob jezeru pa je priljubljena točka za fotografiranje. In še eno priporočilo/opozorilo. Sonce se za vrhove gora skrije že nekaj ur pred sončnim zahodom.

Zgornjesavska dolina, kjer je vedno živahno, seveda ponuja še številne druge skrite kotičke, za sprehode in pohode na svežem zraku, zelo popularna in obiskana je tudi kolesarska steza od Mojstrane do italijanske meje in še naprej. Ob slabem vremenu pa se lahko podate na razvajanje v kakšnega od bazenov oziroma wellnessov. Nam je najljubši tisti v hotelu Špik.

  1. Jadranje

Če ste bolj avanturistični, se lahko za prvomajske praznike odpravite na jadranje. Zagotovo so temperature v Dalmaciji in med tamkajšnjimi otoki višje kot pri nas, veter je ugoden za plovbo. Kar pa je še važnejše na morju in v marini ni gneče, brez večjih težav si boste tako našli svoj ‘privat’ zaliv, poleg tega pa so v tem času cene za najem plovila, ugodnejše.

 

  1. Azurna obala (MonacoNica Cannes – Saint Tropez)

Prvomajske počitnice so idealen čas za obisk Azurne obale in to je destinacija, ki ji jaz rečem ‘must see’! Klima je v tem času najbolj prijetna, poleg tega pa se boste izognili znani poletni gneči, ko tu poteka prava selitev narodov – sami avtomobili s prikolicami in kamperji. In tudi na plaži boste brez večjih težav našli prostor zase in se ne boste rabili drenjati.

Več o Azurni obali si lahko preberete tu.

  1. Kanarski otoki

Če si za prvomajske torej želite obleči že bolj lahkotna oblačila in obuti sandale, potem vam priporočam Kanarske otoke, meni najljubša sta Gran Canaria in Tenerifi. Kanarski otoki namreč veljajo za »Otoke večne pomladi«, saj imajo okoli 300 sončnih dni na leto. Temperature pa se gibljejo okoli 20 stopinj pozimi in do okoli 30 poleti. Na svoj račun pa boste prišli tako tisti, ki bi radi poležavali na plaži/ob hotelskem bazenu in lovili sončne žarke, kot tudi športni navdušenci.

No, sicer pa je na koncu bolj kot – kam boste šli – važno s kom. Kjerkoli že boste, lepo se imejte in uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *