Tašča, da te kap

V tednu, ki je za nami, smo ženske (v približno 100 državah po svetu) praznovale dan žena. In zato je ta objava namenjena prav nam, ženskam. K pisanju tega zapisa, me je sicer spodbudila prijateljeva mamica. Mami Duška, hvala za idejo, navdih in inspiracijo!

Začela sem se krohotati (še dobro, da sem bila sama doma), ko sem v Google iskalnik vpisala besedo »TAŠČA«, ki mi je kot prvi možni zadetek ponudil definicijo v SSKJ-u. Seveda sem bila v pričakovanju – kakšna je uradna razlaga.

tašča tášča -e ž (á) ženina ali moževa mati: zgodbe o hudih taščah; snaha in tašča

In ja, glasen smeh se je navezoval na drugi del zapisa – zgodbe o hudih taščah! Trditev »kako obupno taščo imam«, očitno le ni iz trte zvita. Glede na to, da bom verjetno nekoč tudi sama tašča, mi da veliko misliti. Si res želim, da bom imela pečat »tašča, da te kap«? Ne! Najbrž si nobena snaha in nobena tašča ne želi takšnega pečata.

Dajmo razčistiti že takoj na začetku. Ta zapis ni in ne bo recept – kako postati dobra tašča, pač pa moj pogled na to, kakšen bi po mojem mnenju moral biti odnos med mamo in sinom ter taščo in snaho. Verjamem, da se bo marsikatera v tem zapisu našla, verjamem pa tudi, da se katera od vas ne bo strinjala s spodnjimi vrsticami.

Sama sem imela do sedaj le nekaj ‘tašč’. Ene so mi bile bolj pri srcu (ali pa so mi še vedno), druge manj. A nekaj je zagotovo – skupaj v paketu s fantom, sem med drugim dobila tudi njegovo mamo. Če sem si lahko izbrala fanta, si njegove mame nisem mogla.

Zato smo (bili) hočeš – nočeš prisiljeni bivati skupaj. Naj povem, da sem jih – ne glede, ali sem se z njihovim razmišljanjem in pogledom na svet strinjala ali ne, spoštovala. Nikoli se z nobeno nisem gledala grdo, še več – z vsemi sem lahko brez problema shajala. Kaj je torej po mojem mnenju pomembno za dober odnos med taščo in snaho?

Tašča se mora zavedati, da si je njen sin izbral punco, za katero on verjame, da je zanj najboljša, sicer bi si izbral drugo. Drage tašče, če se vam kljub vsemu zgodi, da vam ‘ta mlada’ ni všeč – s tem, da boste pritiskale na sina, naj jo pusti in mu prale možgane kakšna je – ne boste veliko dosegle, seveda, če ima vaš sin lastno hrbtenico. Raje svojo snaho sprejmite takšno kot je, verjemite mi, lahko bi bila bistveno slabša. Ampak res bistveno, bistveno slabša.

Največkrat od prijateljic poslušam: »Joj, Špela, nam tašča vseskozi teži – kdaj bomo prišli na obisk?« No, priznam, da ta stavek tudi sama pogosto slišim, vendar ne od tašče, pač pa od moje mamice. Drage tašče, če ‘ta mladi’ ne pridemo vsak teden domov, to ne pomeni, da vas ne maramo, da ste nam odveč, ampak, da imamo tudi mi svoje obveznosti, ki jih ne moremo podelati ob dandanašnjem tempu življenja in zato potem izkoristimo vikende.

Nekoč mi je ena kolegica razlagala, kako ji gre na živce, da njen fant vsak večer pokliče mamo in z njo čveka po možnosti eno uro. Seveda, če imata mama in sin takšen odnos oziroma navado, da se slišita in pogovarjata o pomembnih in nepomembnih stvareh mislim, da to ni nekaj kar bi mogle obsojati in se zgražati. Še manj pa razlog za prepir z vašim dragim.

Zelo pogosto pa je glavni razlog za slab odnos med snaho in taščo, ker naj bi se slednja vtikala v vse in vseskozi ‘ta mladi’ delila pametne nasvete, solila pamet ter kritizirala, kar ni v skladu z njenimi navadami, vrednotami in pogledom na svet. Tudi sama sem imela v preteklosti takšno izkušnjo. Kaj storiti? Lahko ste sicer zelo nestrpne in se s taščo neprestano prepirate, ji po možnosti, kaj (pikrega) tudi zabrusite nazaj, a takšen način komuniciranja zagotovo ne vodi v družinsko harmonijo. Raje se vprašajte, če se točno tako ne vede tudi vaša mama in če ste tudi do njenih pametnih nasvetov tako nestrpne, celo sovražne.

Vam jaz povem, niste! Zato razmislite, če niste za slab odnos s taščo morda delno krive tudi same. Morda pa vaša tašča sploh nima tako zelo slabo namernih pripomb, so le malo staromodne. Ve pa ne rabite biti tako občutljive in si vsako pripombo jemati k srcu in imeti občutek, da se morate takoj začeti braniti.

Kakšna pa je moja tašča? Preprosto najboljša. Pa ne zato, ker moram tako napisati, ampak je točno takšna, kot bi si jo želela v najlepših sanjah. Imam očitno srečo – takšen kot je njen sin, takšna je ona! Božanska. Čeprav ji premalokrat povem, jo imam nadvse rada.

 

In še en nasvet, ki se ga je potrebno zavedati (tako tašče kot snahe) – nikogar ne boste mogle spremeniti, razen sebe.

Kakšna pa je vaša tašča?

3 Replies to “Tašča, da te kap”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *