5 idej kam na spomladanski sprehod

Čeprav letos pomlad zamuja, se narava vendarle počasi prebuja. In prav ta letni čas jaz najraje preživim zunaj v naravi, na svežem zraku. Zame ni lepšega, kot sprehod med prvimi znanilci pomladi. In kje v Ljubljani in okolici lahko preživimo prijeten dan? Tu je mojih top pet predlogov, med katerimi bo zagotovo nekaj zase našel prav vsak.

 

  1. LJUBLJANA

Naša prestolnica je čudovita v vseh letnih časih, še posebej pa se rada po njenih ulicah potepam spomladi, ko se mraz ne zažira več v kosti in beton še ni razbeljen, da kar seva od vročine. V Ljubljani se najde kotiček za vsakogar, pa naj si bo to sprehod po strogem centru, lahko se povzpnete na grad, se z ladjico spustite po Ljubljanici ali pa se potepate po parku Tivoli.

 

  1. KOSEŠKI BAJER

Koseški bajer je umetno jezerce na obrobju Ljubljane. Okoli bajerja je lepa, urejena sprehajalna pot, kjer je tudi nekaj lesenih ploščadi in razgledni pomol ter dovolj klopi, za prijetno, spomladansko martinčkanje. Ob bajerju so postavljena otroška igrala in zunanje fitnes naprave. Več o Koseškem bajerju najdete tukaj.

 

  1. ZOO LJUBLJANA

Meni ljubi ‘zeleni’ kotički v Ljubljani je živalski vrt. Pravzaprav je obisk zoo-ja več kot le prijetni sprehod, je pravo doživetje. In čeprav ljubljanski ni med največjimi in ‘najbogatejšimi’ v regiji, pa vseeno navduši s številnimi, ljubkimi živalmi ter z njegovo urejenostjo.

Spomladanski dnevi, ko se narava prebuja in še ni pretirane vročine je ljubljanski vrt zagotovo vreden obiska. Priporočam.

 

  1. ŠMARNA GORA

Tisti bolj zagnani, z malo več kondicije pa se lahko povzpnete na 669 metrov visoko Šmarno goro, na robu Ljubljane. Čeprav boste okoli pol ure sopihali in se morda spraševali, zakaj vam je tega matranja treba, boste na vrhu nagrajeni s čudovitim razgledom po bližnji in daljni okolici in so v trenutku ves napor pozabljen. In ja, na Šmarni se je obvezno treba fotografirati, drugače kot da nisi bil gor. [smeh]

 

  1. ZBILJSKO JEZERO

Tudi Zbiljsko jezero je umetno jezero na reki Savi in ob njem je urejena sprehajalna pot, primerna za vse generacije in tudi za vozičkanje. Ob poti so otroška igrala, fitnes naprave in igrišče za odbojko na mivki. Na zelenica ob jezeru pa je dovolj prostorna, da odigrate mini nogometno tekmo, ali pa si privoščite piknik na spomladanskem soncu. Za popolno doživetje pa vam jezero ‘ponuja’ številne vodne aktivnosti, sposodite si lahko čoln, prav tako lahko kolesarite na vodi, v zadnje času na jezeru opažam tudi številne sup-arje. Za piko na i pa lahko v čolnarni v zameno za prostovoljni prispevek (1 evro) vzamete vrečko s hrano za labode (koruzo) – kar je zagotovo prava atrakcija za otroke. Zbiljsko jezero zadovolji še tako izbirčne okuse. Za vsakogar nekaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *