Velika noč

Velika noč je za našo družino pomemben krščanski praznik, ki se lahko ob bok postavi božiču. Priprave na naš tradicionalni nedeljski zajtrk se začnejo že v petek.

Ta dan je namreč v znamenju nakupov, kuhanja in pripravljanja jedi, ki se jih bo blagoslovilo. Letošnja Velika noč je bila za Brino še posebna, saj je svojo velikonočno košarico prvič odnesla v cerkev k žegnu.

Pri velikonočnem žegnu tako ne smejo manjkati:

  • šunka (Jezusovo telo),
  • hren (žeblji, s katerimi so Jezusa pribili na križ),
  • pirhi (Jezusova kri, zato naj bodo rdeči),
  • potica (Jezusova krona).

Ker sama nisem sladkosneda, sem letos spekla prav posebno potico. Poimenovala sem jo kar Kraljeva potica. Priprava in peka je enostavna in hitra.

Sestavine:

  • 100 g lososa
  • 200 g mozzarelle
  • ena žlica koruze
  • ena žlica kaper
  • 3 jajca
  • 2 dl jogurta
  • 50 g masla
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 220 g moke
  • drobnjak, bazilika, sezam

Priprava:

Maslo, segreto na sobno temperaturo, damo v večjo skledo in ga spenimo z mešalnikom. V maslo najprej vmešamo jajca, nato še jogurt. Vse sestavine mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Vanjo vmešamo še moko s pecilnim praškom. Na koncu dodamo še koruzo, kapre, losos in mozzarello, ki ju narežemo na manjše koščke, baziliko in drobnjak pa temeljito operemo, ju osušimo in na drobno nasekljamo.

Zmes z žlico nadevamo v modelčke za mafine oziroma mini potico. Posujemo s sezamom in pečemo približno 20-25 minut na 200 stopinjah, da pridobi lepo zlatorumeno barvo. Ko so ‘potičke’ pečene, jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo in jih ponudimo gostom.

Pa dober tek.

Mama na poti priporoča.

P.S. Drugo leto, leta 2019 bo Velika noč šele 21. aprila.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *