ZOO Ljubljana vs ZOO Zagreb

Potem, ko sem prejšnji teden objavila blog o zagrebškem živalskem vrtu, sem dobila nemalo vprašanj, kateri se mi bolj ‘dopade’ – ljubljanski ali zagrebški? Kateri je lepši, boljši? Katerega se bolj ‘splača’ obiskati?

Tu je moje videnje, poudarjam – moje in ni rečeno, da se z njim strinjajo vsi. Predvsem pa sem skušala najti tako pozitivne kot negativne plati.

ZOO V ŠTEVILKAH:

Ste vedeli, da je bil živalski vrt Ljubljana ustanovljen leta 1949. Zagrebški pa leta 1925, leta 1928 je postal last mesta Zagreb.

Ljubljanski zavzema 19,6 ha površine, zagrebški 7 ha.

CENA:

Največja, predvsem pa najbolj konkretna in očitna razlika med vrtovoma je v ceni.

LJUBLJANA:

  • odrasli: 8 €,
  • otroci/predšolski in šoloobvezni: 5,50 €,
  • otroci manjši od 2 let: brezplačno,
  • psi: 2 €.

ZAGREB:

  • odrasli: 30 kun = 4,04 € (ob ponedeljkih, če ni praznik 20 kun = 2,69 €),
  • otroci od 7 do 14 let: 20 kun = 2,69 €,
  • otroci do 7. leta: brezplačno,
  • psi: prepovedan vstop.

1 € = 7,42 kun

ŽIVALI:

Ena velika razlika, ki sem jo opazila oziroma začutila je, da so v zagrebškem zoološkem vrtu vse živali na precejšni razdalji, distanci. Čeprav je na primer kletka v kateri prebivajo opice primerljiva z ljubljansko, je le-ta potem ‘zavarovana’ še s steklom.

Edina stvar, nad katero sem bila razočarana (a kriva sem si sama, ker pač nisem preverila prej) je, da zagrebški vrt nima slona in žirafe. Zadnja slonica jim je namreč umrla leta 2003.

V ljubljanskem pa se mi zdi, da sta prav ti dve živali največji atrakciji. No, vsaj za našo Brino.

IGRALA ZA OTROKE:

Zagrebški zoološki park ima novo igrišče na Labodjem otoku, a dobila sem občutek (morda me tudi vara), da je ZOO Zagreb namenjen bolj izobraževanju kot pa zabavi.

Ljubljanski vrt pa ima samo osrednje otroško igrišče zelo pestro, razgibano, za vse starostne skupine. Tako se najbrž velikokrat zgodi, da so na koncu ta igrala celo bolj zanimiva kot sam ogled živalskega vrta.

GOSTINSKA PONUDBA:

Gostinska ponudba, širok nabor najrazličnejših jedi je v hrvaškem ZOO parku bistveno na višji ravni in pestrejši kot v Ljubljani. Ponujajo od golaža, telečje pečenke, dunajskih zrezkov do špagetov, rižot, solat, itd. O cenah pa sploh ne bom zgubljala besed. Za 4 kosila, en sok in eno pivo smo v Zagrebu odšteli dobrih 20 evrov.

To je bilo je nekaj drobnih detajlov, ki jih morda kdo drug, otroci pa najbrž sploh ne bi opazili. Otrokom bo zanimivo in nepozabno doživetje, ne glede ali se odpravite v Ljubljano ali Zagreb. Lepo se boste imeli na obeh koncih, če si boste le tako naredili.

Priporočam torej, da obiščete oba. Otroci bodo veseli.

Mama #napoti priporoča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *