Varno na sonce

Rada imam poletje, pravzaprav ga obožujem. Predvsem mi je fino, ker ne rabim vsakič, ko se odpravim od doma, razmišljati – kateri pulover, šal, kapo, rokavice si naj še navlečem nase, da me ne bo zeblo. Brez večjih težav prenašam vročino in tudi v nosečnosti nisem imela težav z njo.

A odkar imam Brino, je moja poletna skrb – kako bom njeno nežno kožo zaščitila pred nevarnimi UV žarki. Mislim, da je na splošno odgovornost staršev, da prepoznamo škodljive vplive sonca in da zaščitimo svoje otroke pred škodljivimi posledicami, ki jih na koži povzroča izpostavljanje sončnim žarkom.

V tem blogu bom tako zapisala nekaj – sicer splošnih napotkov, ki se jih držim, ko se z Brino odpravim na sonce.

  1. AKTIVNOSI NA PROSTEM

Z Brino se na prostem, na soncu zadržujemo v dopoldanskih in pozno popoldanskih urah, torej med 8. in 11. uro dopoldne in nekje po 17.uri. Na ‘roke’ nam gre tudi njen ritem spanja. Okoli 11.30 običajno poje malico, okoli 12-ih pa je običajno že v postelji. Pri svojih dveh letih popoldne spi nekje dve do tri ure. Potem skuhamo in pojemo kosilo ter se odpravimo ven.

  1. POKRIVALA IN OBLAČILA

Tudi sicer, ko smo na prostem, z oblačili in pokrivali ob bolj vročih dneh poskrbim, da je Brina zaščitena. Tako ima skoraj vedno na glavi klobuk ali kapo s šiltom. Za čofotanje po vodi pa ji nadenem t.i. legionarsko kapo.

Še to. Velikokrat slišim, da katera mamica reče, da njen otrok (dojenček) ne želi imeti na glavi pokrivala in da ga nenehno vleče dol. Tudi pri nas je bilo podobno, vendar sem vztrajala in mala se je navadila. Zdaj se velikokrat zgodi celo, da zunaj dežuje, ona pa si želi iti ven s klobukom.

Ko je vremenska napoved, da bo vroč dan, brez oblačka na nebu, Brino za na plažo oblečem v kopalke, ki pravzaprav ne izgledajo kot kopalke, saj imajo rokave in hlačnice, ki ji segajo nekje do kolen (kratke hlače), s čimer jo še dodatno zavarujem pred soncem.

  1. SONČNA OČALA

S sončnimi očali je pri nas ista pesem kot s pokrivali. Pri treh mesecih je dobila svoja prva in od takrat naprej so njena obvezna oprema za na sonce. Ne rabim je siliti, še manj se pregovarjati, da jih mora nositi, če je močno sonce. V bistvu jih ima že skoraj več kot jaz, sem pa pozorna, da ko jih poškoduje (odrgne ‘šipco’), jih zavržem in kupim nova. V zadnjem obdobju so postala kar potrošnja roba.

  1. KREMA ZA SONČENJE

Sončno kremo (vodoodporno), zaščitni faktor vsaj 30, uporabljam na predelih telesa, ki jih pri Brini ne morem zaščititi z oblačili. Poleg tega jo s kremo namažem tudi po šesti popoldne, ko se običajno igra na plaži ali čofota po vodi. Že od lanskega jadranja uporabljamo kremo znamko Eucerin in sem z njo zelo zadovoljna, uporabljam jo tudi sama.

  1. TEKOČINA

V vročih dneh sem še posebej pozorna, da Brina pije zadostno količino tekočine. Včasih ima dneve, ko z veseljem pije samo vodo, limonado, pridejo pa tudi dnevi, ko ji kuham čaje (in jih ohladim) ter posladkam z medom.

In še na eno stvar bi rada opozorila. V zadnjih dveh letih sem videla nešteto prizorov, ko imajo mamice, vozičke pokrite s tetra plenicami. Nekaj je, da to storiš (voziček pokriješ s plenico), ko se slikaš in veš, da boš fotografijo objavil na spletu, hkrati pa ne želiš otroka kazati širši javnosti. Drugo pa je, da greš na sprehod in voziček v dobri veri, da otroku (dojenčku) ne bi sijalo sonce, s plenico zastreš košaro. Že dolgo nazaj sem nekje na spletu prebrala opozorilo strokovnjakov, da naj bi se, kadar je voziček tako pokrit in izpostavljen vročemu soncu, segrel za okoli 10 stopinj. Precej nevarna zadeva, na katero mnoge mlade (neizkušene) mamice morda sploh ne pomislijo. Prosim, če srečate kakšno tako, jo prijazno opomnite, zagotovo vam bo hvaležna.

Pa uživajte v poletju in soncu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *