Jadranje

Ste vedeli, da ima Hrvaška več kot 1200 otokov, od tega jih je 66 naseljenih? Jurgliči smo se, podobno kot lanski poletni dopust, z jadrnico smukali med nekaterimi tistimi v Dalmaciji.

A počitnice na jadrnici, niso čisto običajne počitnice. Na barčici je prostor omejen, zato tudi, če bi si želela tja preseliti vso svojo garderobno omara, je to pač »no go«, zato spakiram (zase in za Brino) le najnujnejše.

OBLAČILA

Na jadrnici večina časa preživimo v kopalkah. Za večerne izhode na kopno, pa imamo s seboj lahka poletna oblačila.

Kljub temu, da gremo Jurgliči jadrati v poletnih mesecih, s seboj vedno vzamemo anorake – v primeru kakšne plohe, nevihte. In lahko vam povem, da nam je prišel še vsako leto prav.

OBUTEV

Kot rečeno na jadrnici smo večino časa v kopalkah in kar je meni zelo ljubo – bosi. S seboj imamo tako – za sprehode po obmorskih krajih, samo kakšen par japonk/sandal, ki so neobčutljivi na morsko vodo, saj se velikokrat zgodi, da se moramo od jadrnice, ki je zasidrana sredi zaliva, do kopnega odpeljati z gumenjakom.

ZAŠČITA PRED SONCEM

Najbolj čudovita stvar pri počitnicah na barčici je, da si ves čas na prostem, a to hkrati pomeni, da si še toliko bolje izpostavljen UV žarkom. Glede zaščite pred soncem, sem se sicer pred kratkim razpisala v blogu z naslovom Varno na sonce in tudi na jadranju smo se držali tega.

NEGA

Sonce in morska voda (sol), sicer posvetlita in skodrata lase ter ti ustvarita prav posebej privlačen morski videt, vendar pa ti hkrati iz las izčrpata vlago, zato postanejo le-ti suhi, krhki in manj prožni. Jaz na jadranju svoje lase še bolj poudarjeno hranim,. Za nego las tako uporabljam kokosovo olje, pa tudi kakšen preparat za nego, ki ga kupim v drogeriji.

Podobna zgodba je tudi s kožo. Kot sem že pisala v enem od svojih blogov, za nego kože prisegam na domačo kozmetiko.

In še na eno stvar je potrebno opozoriti. Zaščita pred insekti (komarji). Na jadrnici te lahko kaj hitro le-ti povsem popikajo in si potem naslednji dan ves zabuhel. Preizkušeno!

Do sedaj smo prisegali samo na Zanzi sprej, ki je povsem naraven. Pred kratkim pa smo (pravzaprav, če sem iskrena – Darko) odkrili še 100 odstotno naravne obliže proti komarjem. In kot smo jih stestirali na jadranju, so nas v kombinaciji z Zanzi-jem, odlično obvarovali pred piki.

HRANA

Po nakupih se odpravite preden izplujete iz marine in seveda potrebno je upoštevati število potnikov in čas, ki ga boste preživeli na jadrnici. Imejte tudi v mislih, da morda ne boste mogli vedno jesti v restavraciji. Pomembno pa je tudi, da je na krovu zadostna količina vode.

POTUJOČA LEKARNA

O potujoči lekarni in kaj imamo Jurgliči v njej, sem se že nekajkrat razpisala. Povezavo do ene od objav najdete TU. Bi pa rada opozorila, da se na jadrnici pogosto zgodi, da komu postane slabo, zato ne pozabite na zdravila proti slabosti.

Za vsak slučaj si ne pozabite urediti tudi zdravstvenega zavarovanja za tujino.

OPREMA ZA POTAPLANJE

Podvodni svet je nekaj najbolj čudovitega, zato priporočam, da ne pozabite na masko, ‘šnorkel’ in plavutke. Jaz ti opremi rečem kar ‘must have’ oprema za na jadranje.

FOTOAPARAT

Mi smo se letos za na jadranje oborožili z vsemi možnimi fotoaparati – od tistega za podvodno fotografijo do drona, našega Čmrlja. Več o tem pa v prihajajočem zapisu.

In, ja… Na koncu je na jadrnici pomembno (jaz vedno poudarjam, da je to pravzaprav najbolj pomembno):

S KOM GREŠ!

Z mojima Jurgličema 🙂

Na jadrnici, torej na relativno majhnem prostoru, ogromno časa preživimo z istimi ljudmi. Kar pomeni, da lahko kaj hitro pride do trenj, nesoglasij in slabe volje, če se ljudje pred tem dobro ne poznajo oziroma niso precej, precej tolerantni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *