Benetke

Enodnevni izlet

Benetke z Brino? Bo to čisti polom? Le kaj bi bilo tam zanimivo za našo dvoletnico? Brina je zdaj ravno v tisti fazi, ko ima dobro utečen ritem spanja in prehranjevanja, predvsem pa se dodobra zaveda okolice, tako da zadnje čase zaradi nje izbiram le takšne lokacije za izlete, kjer imajo otroška igrišča in dejavnosti za takšne čmrlje kot je ona.

A Benetke sem si že nekaj časa želela obiskati.

Nazadnje sem bila tam pred leti, ravno v času beneškega karnevala, ki je mimo grede prava paša za oči in privablja obiskovalce iz celega sveta in posledično je v tistem času neznosna, ampak res neznosna gneča.

Brini sem tako že dan pred odhodom pripovedovala, kaj vse bo tam videla (golobčke, ladjice, maske, veliko ljudi,…) in kaj bova počeli. Z družino smo se na pot opravili že dopoldan, vožnja s postanki je trajala približno dve uri in pol (cestnina v eno smer je znašala dobrih 10€). Brina pa je ta čas, čeprav ni bila njena ura za spanje, kljub vsemu prespala.

Kje parkirati v Benetkah?

Mi smo avto pustili v garažni hiši na Piazzale Roma. 24-urno parkiranje stane 32€, ključe pa morate pustiti v avtu. Ni poceni, a mi smo se kljub vsemu odločili, da ga pustimo tam, ker se je Brina že zbudila in si nisem želela, da bi zaradi čakanja v avtu, postala nemirna in razdražljiva.

Od tam smo se peš (med kanali) sprehodili do trga svetega Marka (Piazza San Marco), lahko pa se zapeljete z vaparettom (»vodni mestni avtobus«) po velikem kanalu (Canale Grande).

Nekaj znamenitosti, ki jih po moje moraš obiskati in ovekovečiti s fotoaparatom oziroma telefonom:

Ozke ulice in kanali

Brez njih ni Benetk.

Most Rialto

Je glavna povezava, most čez Canale Grande. Na mostu vedno mrgoli turistov, saj bi se vsak rad slikal in občutil utrip mesta. Od tu je čudovit razgled na palače ob velikem kanalu.

Canale Grande

Vedno osupne in očara. Je najlepša vodna ulica, ki je dolga okoli 4 kilometre in velja za glavno žilo v mestu. Po kanalu vozijo vaporetti, ki se vzdolž njega tudi ustavljajo.

Mi smo v Benetkah ušpičili eno neumnost, ki je sicer ne priporočam, ker je kazen 60€ po glavi… Ves dan smo hodili po mestu, Brina je bila zelo pridna in zvedavo opazovala okolico. Praktično ves čas je hodila, pravzaprav tekala okoli. Pozno popoldne pa je prišel njen čas, utrujenost, ko si je želela samo še crkljanja v mojem naročju. In ker smo se potikali po ulicah ob Canale Grande, Brina pa je postajala vse bolj utrujena in posledično razdražljiva, smo se vkrcali na vaporetto, kljub temu, da nismo imeli karte – na vmesnih postajah je ni mogoče kupiti.

Trg svetega Marka (Piazza San Marco)

Na trgu svetega Marka in okoli njega stoji nekaj največjih mestnih znamenitosti. Med njimi Bazilika svetega Marka, zvonik sv. Marka, Doževa palača.

Ste vedeli?

Beneška oblast je prepovedala hraniti golobe na trgu. Po nekaterih ocenah je danes tam več kot 130.000 letečih podgan.

In ko smo pri golobih… Naša Brina se je trudila, da bi jih preplašila, vendar se je niso bali. So pa prava atrakcija za otroke in jih je prav zabavno opazovati, kako tekajo za njimi.

Vožnja z gondolo

Značilna beneška gondola vozi po mestnih kanalih že od 11.stoletja. Z njo se lahko popelješ po velikem kanalu, ali pa med manjšimi kanali.

Maske

Po vsem mestu, praktično na vsakem koraku lahko občuduješ maske.

Pa še nekaj za vse tiste bejbe, ki ste ‘šopoholičarke’. A ste vedele, da je v Benetkah trgovina Victoria’s Secret. No, zdaj veste. Jaz se ji tudi tokrat nisem mogla upreti.

Če potegnem črto… Benetke so kraj, ki človeka prevzamejo in ga zagotovo očarajo. Sem pa po tokratnem obisku prišla še do enega sklepa – za ogled Benetk potrebuješ več kot en dan, saj ponujajo ogromno zanimivosti. Naslednjič gremo tja za cel vikend. Je že res, da si lahko v enem dnevu ogledaš največje znamenitosti, vendar raziskovati po ulicah (z Brino) pa ravno ne moreš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *