Miki Miška

Ta objava je nastala predvsem in zgolj, ker sem že od malega »fenica« Miki Miške.

Pred slabim desetletjem sem onkraj Luže, v Orlandu obiskala Walt Disney World, zabaviščni park, ki se v trenutku dotakne vsakega obiskovalca. Na številnih atrakcijah smo tako tudi (takrat) dvajsetletnice ponovno prebudile otroka v sebi. Čarobni svet je v meni pustil večni vtis in samo poglobil ‘ljubezen’ do Miki Miške.

In ker najslavnejši risani junak Walta Disneyja, praznuje zavidljivih in častitljivih 90 let, pravzaprav bo ta jubilej praznoval čez en mesec, natančneje 18. novembra, se mi zdi prav, da se na ta način, torej z zapisom na Na poti, poklonim legendarni, predvsem pa brezčasni ikoni.

Še nekaj zanimivosti o najbolj znani miški, predvsem pa najbolj prikupni miški, ki je s svojo smešnostjo osvojila srca več generacij otrok.

Miki Miška je v kratkem črnobelem risanem filmu Steamboat Willie (Parnik Vili) prvič zablestela na filmskem platnu v New Yorku in čez noč postala ena najuspešnejših blagovnih znamk na svetu.

Ste vedeli, da je najslavnejša miška vseh časov nastal na vlaku?

Ideja za prikupni lik Miki Miška se je ustvarjalcu risanih filmov porodila med vožnjo iz New Yorka v Los Angeles. Eden od tekmecev mu je ravno takrat izmaknil avtorske pravice za njegov do takrat najuspešnejši lik zajca Oswalda. Disney je miško najprej poimenoval Mortimer, a se je njegovi ženi zdelo preveč staromodno in tako jo je krstil za Mickey Mouse.

Miki Miška je tako nepogrešljiv lik bogate Disneyjeve druščine in uspešna blagovna znamka. Obraz prikupne miške namreč krasi na tisoče različnih izdelkov kot so igračke, knjige, nahrbtniki, majice in druga oblačila, ki navdušujejo otroke (in ne samo njih)  po vsem svetu. Mnogo izdelkov s podobo Miki Miške ima seveda tudi naša Brina, na katero sem očitno prenesla ‘ljubezen’ do prisrčnega lika.

Svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih je Miki Miška dobila že pred dobrimi 40 leti, šele letos pa se mu je končno pridružila tudi njegova izvoljenka Mini Miška.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *