Veseli december – praznične zanimivosti

Pred dnevi sem v službi dobila PR sporočilo (sporočilo za javnost) Lekarniške zbornice, kjer so med drugim zapisali, da se Slovenci v prazničnem decembru zredimo povprečno za dva kilograma, saj pojemo veliko več nezdrave hrane, sladkorja in popijemo več alkohola. No, in to mi je dalo misliti, da sem na spletu poiskala nekaj dejstev in zanimivosti o veselem decembru, mesecu, ki ga kljub mrazu, obožujem, in se pri tem zelo zabavala. Naj povem, da sem večina teh podatkov našla na spletni strani SURSa (Statističnega urada).

V Sloveniji živi okoli dva milijona ljudi, ki imajo 118.491 različnih priimkov. No, in nekateri od njih so povezani z zimo in decembrskimi prazniki.

3370 Božič

195 Mraz

121 Božiček

112 Kepa

56 Zima

V Sloveniji pa živi tudi 2549 žensk, ki jim je ime Jelka in 1440 moških z imenom Silvester (ali krajša različica Silvo) ter 673 ženski, ki so jim nadali ime Silvestra ali krajše Silva. Ena od njih je tudi moja draga tašča. Po podatkih SURSa pa naj bi v Sloveniji živelo tudi 74 Miklavžev.

In ko smo ravno pri ljudjeh… A ste vedeli, da ima 1. januarja rojstni dan največ Slovencev (7.670), 31. december pa najmanj (4.695). Vzrok je v tem, da so pred desetletji (do začetka petdesetih let prejšnjega stoletja) otroke, ki so bili rojeni ob koncu decembra, uradno vpisali rojstni dan 1. januarja, saj so šli lahko v šolo leto kasneje, fantje pa tudi pozneje služit vojaški rok. Šele po letu 1970 se je število tistih, ki so se rojevali na 1. januar, in tistih, ki so se rojevali dan prej, približno izenačilo.

Še ena zanimivost. Drugi najpogostejši rojstni dan je 1. oktober, torej devet mesecev po novem letu.

December postaja tudi sinonim za praznične nakupe, kar potrjuje tudi statistika. Pri prednovoletnih nakupih smo čedalje bolj razsipni. In kaj Slovenci najraje kupujemo? Elektronske in gospodinjske naprave, kozmetične izdelke, igrače, nakit,…

V mesecu praznovanj in obdarovanj pa se poveča tudi obisk praznično okrašenih mestnih središč. In še posebno privlačna je v tem času Ljubljana. Najbolj »IN« pa je letos po mojem mnenju obiskati Koper in si ga ogledati v vsej svoji praznični veličini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *