Tenerifi

Pa smo se vrnili… Tja, kjer nam lani, točno pred enim letom, ni bilo usojeno in smo se morali predčasno vrniti domov. Na Tenerife. Na predbožične Tenerife. Kako je bilo letos? Predvsem pa – kaj smo počeli na »otoku večne pomladi«, v tokratni različici Tenerifov.

Po nekajurnem letu smo pristali na sončnih Tenerifih. To pot smo namreč leteli Graz – Müchen – Tenerifi (jug). V Münchnu smo (za tja in tudi za nazaj) čakali okoli pol ure, ravno toliko, da smo zamenjali ‘gate’. Letališče Graz je bila odlična izbira, saj je majhno letališče (mislim, da ga lahko primerjam z letališčem Jožeta Pučnika) in tako smo tudi relativno blizu parkirali avto, na letališču ni bilo nobene gneče.

Teferifi so vulkanski otok, zato je njegova pokrajina zelo razgibana. Od najvišje gore v Španiji (El Teide 3718 m), z borovci poraščeni gozdovi pa vse do čudovitih peščenih plaž. Poleg tega pa je otok največji in zagotovo tudi najbolj turističen od vseh sedmih Kanarskih otokov.

Kaj početi na Tenerifih? Če boste želeli otok malce raziskati priporočam najem avta.

Rent a car

Torej, če ste bolj popotniške sorte, najemite avto za ves čas bivanja na otoku, saj je najem res ugoden. Za osem dni pride okoli 100 €, v kar je vključeno tudi maksimalno zavarovanje in otroški sedež. Cestnin ni, gorivo pa je občutno cenejše kot pri nas.

Ceste so lepo urejene (zares lepo asfaltirane, po možnosti povsem na sveže), običajno na njih tudi ni velike gneče.

Teide nacionalni park in Vulkan El Teide

Velik del otoka (osrednji del) je nacionalni park Parque nacional del Teide, ki je bil leta 2007 uvrščen na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Vulkan Teide že dolgo ni več delujoč, je pa s skoraj 4000m nadmorske višine najvišji vrh v Španiji in tretji najvišji vulkan na svetu. Nanj se je možno povzpeti z gondolo. A mi smo se temu odrekli, ker je bila nepopisna gneča. No, in četudi se ne povzpnete na vulkan, je že sam nacionalni park nepozabno doživetje. Ovinkaste ceste in kamnita pokrajina.

Čudovite, dolge plaže

Za vse tiste, ki si počitnice predstavljate kot poležavanje na plaži. Tam so ene najlepših v Evropi in jih najdemo po celem otoku. Nekatere s svojim naravno črnim peskom, večina pa umetnih. Pesek so namreč navozili od drugod, bodisi iz drugih delov otoka ali pa Sahare. Večina najlepših plaž je na jugu Tenerifov: Playa Del Duque, Playa Fanabe in druge. Na severu Tenerifov pa lahko najdete Playa Las Terecitas, čudovito plažo z zlatim peskom iz Sahare. Naziv najbolj znane plaže pa pripada tisti na jugu otoka – Playa Las Americas, ki je sestavljena iz več manjših zalivov, ki so umetno narejeni z valobrani. Valovi se tu umirijo, voda pa je prijetno topla za kopanje. So pa na plažah, vsaj tistih polnih turistov, (večinoma) temnopolti prodajalci kitajske šare. Ponujajo vam vse od ur, očal, torbic in ‘dekic’ za na plažo.

Na plažah, ki so čiste, so ležalniki in senčnike, po cenah, ki so odvisne od turistične obiskanosti plaže. In prav plaže predstavljajo pravo igralnico za otroke. Naša Brina je lahko ure in ure ustvarjala in gradila gradove, potičke,…

Sprehajalne poti in otroška igrišča

So praktično na vsakem koraku. Neglede, kje ste nastanjeni, v katerokoli kraj boste prišli, boste tam našli igrala za otroke. Vsa so lepo urejena.

Odlična kulinarika

Zaradi ugodne klime v Španiji pridelujejo veliko vrst zelenje in sadja. Poleg tega pa v svoje tipične jedi vključujejo tudi morsko hrano. Če obiščeš Kanarske oziroma na sploh Španijo, si pač morate privoščiti njihove specialitete kot je španska rižota paella, španski tapasi,…

Loro park

Če ste ljubitelji živalskih vrtov (tako kot jaz), potem morate obiskati Loro park, ki se nahaja na severnem delu otoka. Več o njem pa prihodnji teden.

Špela #napoti

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published.