LCHF panna cotta z mangom

Vem, da je na spletu moč najti tisoč in en recept za pripravo smetanove strnjenke, klasične italijanske sladice iz kuhane smetane. Pa bom še jaz pristavila svoj lonček. Tale moja panakota je LCHF, kar pomeni, da je brez ogljikovih hidratov.

Panna cotta je ena izmed mojih ljubših sladic. In ne samo zaradi okusa, pač pa tudi zaradi hitre in enostavne priprave. V zakup je potrebno vzeti le, da se jo lotimo dovolj zgodaj, ker jo moramo vsaj za dve uri postaviti v hladilnik.

Sestavine za 2 -3 kozarčke:

  • 5 dl sladke smetane,
  • 1 dl mleka,
  • 1 strok vanilije,
  • 3 lističi želatine,
  • 1 mango.

Priprava:

Lističe želatine za 10 minut namočimo v hladni vodi. Sladko smetano, mleko in prerezan vanilijev strok  damo v kozico in na zmerni temperaturi kuhamo skoraj do vretja, to je približno pet minut. Odstavimo, dodamo ožeto želatino in mešamo, da se le-ta povsem razpusti.

Maso prelijemo v dva do tri kozarčke, prekrijemo jih s prozorno folijo in jih vsaj za 2 uri postavimo v hladilnik, da se želatina strdi.

Tik preden panna cotto postrežemo, zmiksamo mango in ga prelijemo na ohlajeno strjenko, ki jo lahko po želji okrasimo z lističi sveže mete.  

Nasvet:

Mango seveda lahko nadomestimo s katerim koli drugim sadjem. Za pripravo LCHF panna cotte je (morda še bolj) primerno jagodičevje. V kolikor pa ste zelo sladkosnedi, lahko v sladko smetano vmešate sladilo – npr. Sukrin Melis.

Pa dober tek.

P.S. Še več slik panna cotte najdete na mojem Instagram profilu Na poti.

Leave a comment

Your email address will not be published.