Diagnoza: vnetje ušesa

Opozorilo! Ta objava na blogu lahko vsebuje fotografije, ki niso najbolj prijazne vašemu očesu oziroma jih ne more prenesti vsak želodec.

Pa smo preboleli. Našo prvo, takšno čisto pravo resnejšo bolezen. Naša Brina je tako pri dveh letih in štirih mescih prvič dobila antibiotik. V njeni zdravstveni kartoteki pa se je zabeležila diagnoza: vnetje ušesa.

Vse se je začelo pred dnevi, ko sem jo zvečer, tako kot običajno, dala v posteljo, a se je po slabi uri zbudila, neutolažljivo jokala in nikakor je nisem mogla pomiriti. Potem sem ugotovila še, da ima vročino. Sledila je prva neprespana noč. Vnetje ušes namreč zelo boli, zato lahko otroku lajšamo bolečino tako, da mu dajemo priporočljivo dozo paracetamola. Mi smo imeli še to smolo, da je bil, preden smo lahko obiskali našo pediatrinjo, vmes še vikend. Da smo vsaj malo spali, sem tako Brini zbijala vročino in blažila bolečino s sirupom Calpol, ki ga imam na zalogi še od našega prvega potovanja, ravno za takšne primere, kot je bilo tokrat.

Calpol vsebuje paracetamol in je zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v žrelu) in lajšanje blagih do zmernih bolečin (npr. glavobol, zobobol, migrena). Vzeli smo ga štirikrat na dan (no, pravzaprav dvakrat na noč), vmes pa so mogle miniti štiri ure.

Poleg sirupa, pa je Brini zelo pomagalo, da je spala oziroma imela glavo/uho na (toplem) termoforu. Priporočam, da kupite takšnega, ki se ga ‘skrije’ kar v ježka oziroma kakšen drug lik, saj je to za otroke zelo atraktivno. Brina ježka nadvse obožuje.

Končno smo obiskali oziroma dočakali pediatrinjo.

Vnetje ušesa se zdravi z antibiotiki, kapljicami za nos in protibolečinskimi zdravili. Mi smo dobili Amoksiklav, antibiotik v sirupu, ki ga je v lekarni pred izdajo pripravila farmacevtka, ki me je opozorila, da ga moramo hraniti v hladilniku.

Bolečina zaradi vnetja ušes je ena hujših bolečin. Nastane pa zaradi pritiska, ki ga povzroča izcedek, nakopičen v srednjem ušesu, ki nima kam odtekati. Pogosto se zgodi, da bobnič zaradi pritiska poči. Takrat iz ušesa potem priteče sluz oziroma gnoj. To izgleda nekako takole…

In kako lahko prepoznate, da ima vaš otrok vnetje ušesa? Tu je nekaj najbolj tipičnih znakov, jaz sem jih opazila tudi pri naš Brini:

  • bila je razdražljiva;
  • veliko in pogosto je jokala;
  • imela je povišano telesno temperaturo, okoli 38,5 °C;
  • splošno slabo počutje;
  • nespečnost;
  • bruhanje in driska;
  • slabše je slišala;
  • pogosto se je vlekla za ušesa ali pa si ju je pokrivala z dlanmi;
  • izcedek iz ušesa – saj ji je počil bobnič.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *