Gostilna Skaručna

Ste gurmani? Torej resnično radi dobro jeste? Razmišljate o druženju s prijatelji ob dobri hrani? Potem je gostilna Skaručna pravi naslov za vas. Skaručna namreč ni tipična gostilna, kamor prideš nekaj na hitro pojesti, pač pa je prostor za druženje ob izbrani hrani. Tam – v domačem, lahko bi rekla že kar – v precej retro ambientu, doživiš kulinarično doživetje. Brez težav bi ga opisala tudi kot retro gurmanska pojedina.

Najprej smo se ustavili pri šanku, kjer so me prevevali mešani občutki. Tehtala sem: na eni strani sloves, ki ga ima gostilna pod Šmarno goro z več kot štirideset letno tradicijo in na drugi ta retro stil. Pri šanku namreč niso bile lično zložene steklenice pijač in zloščeni kozarci, pač pa –  ne boste verjeli – številčna kolekcija vinilnih plošč, ki so se predvajale na gramofonu nad šankom. Tudi na okoliških policah so bili postavljeni “spominki” gostov, polno starin, knjig, in družinskih fotografij, kjer prah ni bil najbrž še nikoli pobrisan.

Za dobrodošlico so nas pogostili z medenim pivom, pelinkovcem in sladkim likerjem ter pozdravom iz kuhinje – košček kruha na katerem so bili ocvirki in čebula.

Ko smo se posedli za mizo, je že kmalu sledila predjed oziroma več njih. Naj povem, da je bil v naši družbi tudi vegetarijanec in zanj prilagojen jedilnik.

Predjedi:

  • goveji jezik z oljčnim oljem, česnom in sirom iz ovčjega in kozjega mleka;
  • žolca zabeljena z bučnim oljem;
  • malo bolj pikanten liptaver;
  • skuta z zelišči, gorčičnimi semeni in oljčnim oljem;
  • pesa pred gostom zabeljena z oljčnim oljem, sirom iz ovčjega in kozjega mleka in s črnim poprom podrobljena (za vegetarijanca).

Pa seveda ne smem pozabiti na domači, sveže pečen kruh, ki je hrustal pod zobmi.

Prispela je juha, pravzaprav juhi. Poleg goveje, še špinačna juha.

Nato pa “polenta” skuhana na mehko, zamešana s skuto, kislo smetano in kajmakom ter hrustljavo zapečena v krušni peči.

Četrti hod: postrv iz Bohinjske Bele, oparjena in prekajena, s hrenom. Priznam, tako slastne sladkovodne ribe še nisem jedla.

Peti hod:

  • krača;
  • praženi krompir;
  • solati: zelena solata z bučnim oljem in radič z oljčnim oljem.

Šesti hod:

  • roast beef;
  • krompir v oblicah;
  • na oljčnem olju  prepražena špinača, zabeljena s sirom iz ovčjega in kozjega mleka ter razžvrkljanim jajcem v kuhani smetani (za vegetarijanca).

In ko smo bili že do grla siti, je sledila še sladica, in sicer jabolčna pogača iz krušne peči.

Nekaj je zagotovo dejstvo – iz gostilne sigurno ne boste odšli lačni. Je pa res, da si morate za takšno kulinarično doživetje vzeti dovolj časa, vsaj osem ur.

Doživetje, ki ga bo treba še kdaj ponoviti, z dobro družbo, kot je bila tokrat.

Lokacija: Gostilna Skaručna, Skaručna 20, 1217 Vodice

Več informacij in cenik menijev – najdete na njihovi spletni strani: https://skarucna.si/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *