Zdrava sladica iz kakija

Jesensko-zimski čas mi sicer ni ravno pri srcu, temperature nas prisilijo, da japonke zamenjamo za škornje, zavijamo se v šale in si na glavo ‘navlečemo’ kapo, vsakič, ko stopimo iz hiše. Da ne govorim, da zjutraj pred bloki potekajo tekmovanja – kdo prvi ‘postrga’ vetrobransko steklo na svojemu avtu. Vendar, vsaka medalja ima dve plati in dobra stran tega letnega časa je, da lažje skrijemo kakšen pridobljeni dekagram, da ne rečem kilogram. V tem času mi je tako nadvse ljuba sezonska kulinarika; buče (bučna juha), kislo zelje, repa, krvavice, mandarine in tudi kakiji. fullsizerenderSlednji se uvrščajo med eno izmed mojih bolj zdravih pregreh, tako da mu ne pravijo zaman hrana bogov, saj mu pripisujo številne zdravilne lastnosti (pospešuje presnovo, čisti ledvica in jetra, izboljšuje imunski sistem,…), bogat pa je tudi z vitamini, minerali in vlakninami. Še ena izmed pozitivnih lastnosti pa je ta, da je rastlina zelo odporna proti škodljivcem in je tako ni potrebno škropiti z različnimi kemičnimi pripravki.

Do kakijev (do pred nekaj let) nisem imela posebnega odnosa, v bistvu mi niti ni bil pretirano všeč. Bil mi je čisto preveč zdrizast in nikoli nisem razumela moje mamice, ko je kupovala cele platoje primorskih kakijev. Jedla jih je kot jabolka ali pa je iz njih pripravljala sladice… Vse dokler nisem preizkusila tega recepta in kaki mi je postal naravnost božanski. Čeprav nisem pretirano sladkosneda, imam rada takšne sladice, ki so narejene hitro, enostavno in brez kompliciranja, predvsem pa mi je pomembno, da so zdrave, saj jih lahko brez slabe vesti ponudimo tudi svojim družinskim članom.

Sestavine:fullsizerender1

– 2-3 kakije (za dve osebi oziroma dva kozarčka)

– jogurt (navaden ali grški)

– malo cimeta

Priprava:

Kakije (naj bodo zelo zreli) operem in olupim ter jih zmiksam s paličnim mešalnikom, da dobim gosto kašico. Dodam malo cimeta ter dobro premešam. V kozarčka natočim navaden jogurt fullsizerender3(lahko tudi grški, ki je takšne strukture, da najlažje narediš ločene plasti) nato čez prelijem s kakijevo kašico in ponovno plast jogurta in plast kakija. fullsizerender2Za tiste bolj sladkosnede še potrosim z mrvicami temne, rjave ali bele čokolade. Nato pa za kakšno uro postavim v hladilnik.

V kolikor uporabim lepše kozarčke in dovolj pazljivo nanašam posamezne plasti jogurta in kakijeve kaše, ta sladica ne zadovolji samo brbončice, temveč tudi oči.

Pa prijetno sladkanje.

Leave a comment

Your email address will not be published.