Križarjenje po zahodnem Sredozemlju

Križarjenje z Meraviglio smo začeli (in tudi končali) v Genovi. Na ladji MSC Meraviglia, s katero smo odkrivali najlepša mesta zahodnega Sredozemlja, smo bili osem dni. V tem času pa je bilo predvideno, da bomo obiskali večno mesto Rim, »mafijsko« Sicilijo oziroma natančneje njeno glavno mesto Palermo, na Sardinijo, ki slovi po čudovitih plažah, mesto Cagliari, Palmo de Mallorco, Valencio, tretje največje mesto v Španiji in Marseille, ki je največje francosko komercialno pristanišče. Še to, tokrat smo potovali s turistično agencijo Kompas.

A glej ga zlomka, tudi tokrat ni šlo vse po planu. In ne, tokrat nisem imela prstov vmes. Zagodlo nam je vreme. Zaradi visokih valov, vetra in močnih nalivov je tako žal odpadel ogled mesta Rim, saj se v pristanišču Civitavecchia, ki je od Rima oddaljeno približno 80 km, nismo mogli privezati. Dan smo bili tako primorani preživeti na ladji. A to nam ni pokvarilo razpoloženja, Jurgliči smo raziskovali in odkrivali, kaj vse nam ponuja ladja.

Sicilija, Palermo

Pot nas je nato vodila naprej na Sicilijo, v Palermo. Mesto, ki ima nekoliko zlovešč sloves, saj velja za središče znamenite sicilijanske mafije. Nas je mesto povsem očaralo, predvsem s svojo barvitostjo, sredozemsko atmosfero in mestnim utripom.

V pristanišču smo kupili karte za vlakec, ki nas je popeljal po mestu, del poti pa smo tudi prehodili in si tako ogledali nekatere večje znamenitosti.

Sardinija, Cagliari

V torek smo se ustavili v Cagliariju, ki se nahaja na južnem delu Sardinije in je zgodovinsko zelo bogat kraj. Pritegnil me je podatek, da prebivalci tu živijo najdlje na svetu. Ne, ne zaradi hrane, ne zaradi podnebja, pač pa zaradi njihove družabnosti. Tako ni prav nič nenavadnega, če v mestu srečate 100-letnika.

Mi smo se peš odpravili na voden ogled mesta in se sprehodili do Cattedrale di Santa Maria in terase Bastione San Remy, od koder je čudovit razgled na mesto.

Palma de Mallorca

Čeprav Palma de Mallorca slovi po soncu, je nas tudi tu pričakalo ekstremno slabo vreme, tako da se nismo odločili za ogled mesta. Dan na ladji smo izkoristili za lenarjenje, pokukali smo na bazen, kjer je bila takšna gneča, da se ni dalo niti premikati. Večer pa je bil v znamenju Halloween zabave, tako da smo imeli dovolj časa, da smo se pripravili.

Valencija

No, nas je pa s soncem obsijana pričakala Valencija. Mesto sem v preteklosti sicer že obiskala in me tudi tokrat ni pustil ravnodušne. Voden ogled smo začeli z avtobusnim in lokalnim turističnim vodnikom Vitom, ki je po Hrvat. Center mesta se nahaja okoli 3 kilometre od obale. Tam pa smo si ogledali številne znamenitosti. Ena izmed bolj atraktivnih stvari je ‘osušeni’ rečni kanal, kjer številni najdejo svoj kotiček za rekreacijo. Znamenitost, ki pa je v Valenciji zagotovo ne smete prezreti, je Mesto umetnosti in znanosti. Moderne zgradbe, ki so zagotovo simbol mesta, so delo svetovno znanega arhitekta Santiaga Calatrave, ki se je rodil prav v Valenciji.

Marseille

Do centa mesta smo se odpeljali z avtobusom, cca. 20 minut vožnje. Tam pa me je takoj ‘kupil’ Marseille eye – orjaško panoramsko kolo. Vožnja z njim traja osem minut in tam res vidiš, kako ogromno je zares mesto (drugo največje mesto v Franciji).

Nad mestom, na hribu se nahaja cerkev Notre Dame de la Garde – naša Gospa zaščitnica mornarjev, ki je mi žal nismo obiskali, saj smo čas, ki smo ga imeli tam raje izkoristili za ležerno potepanje po ulicah.

No, in če potegnem črto, lahko brez težav rečem, da je križarjenje dopustovanje, ki ga ne morem primerjati z nobenimi drugimi počitnicami do sedaj. Prednost je zagotovo, da veliko vidiš, saj si vsak dan v drugem kraju, a to je hkrati tudi slabost, saj ves čas hitiš in vsa mesta, ki jih obiščeš, vidiš zelo površno.

Smo bili pa navdušeni nad samim bivanjem na križarki. Sobo so nam pospravili dvakrat na dan, vse je bilo čisto, osebje zelo prijazno in ustrežljivo, hrana raznolika in za vse okuse. Ponudba aktivnosti pa je bila tako pestra, da bi bili lahko brez problema cel teden samo na ladji.

Jurgliči smo tako prevzeti nad takšnim dopustom, da že kujemo načrte za naslednje križarjenje, da bomo spet z ladjo na poti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *