Noč čarovnic

Buhuhu, spet je tu noč čarovnic! Najbolj strašljiva noč v letu je odlična priložnost za tematski žur s prijatelji ali pa vsaj popestritev jesenskih počitnic za vaše otroke, ki bodo zagotovo navdušeni.

Noč čarovnic sicer izvira iz Škotske. Gre za star keltski običaj oziroma poganski praznik, ki je označeval konec starega leta in prihod novega. Verjeli so namreč, da se na ta dan meje med živimi in mrtvimi razdrejo. Tako so si nadeli maske, da bi pregnali zle duhove, na okna pa postavljali sveče in izrezljane buče.

Svoj razcvet in posledično priljubljenost pa je Halloween doživel v Ameriki, od koder se je potem razširil po vsem svetu.

No, in Halloweena ni brez buč, čarovnic in drugih strašljivih stvari.

Okrasite svoje domove z bučami

Najboljše buče za izrezovanje so svinjske buče z belimi semeni, ki jih lahko kupite na kakšni bližnji kmetiji ali pa jih poiščete prek spleta, npr. na Bolhi. Cene se gibajo okoli 80 centov za kilogram.

Buči najprej izrežem pokrov ali pa dno. Njeno notranjost nato izdolbem z žlico in nanjo narišem vzorec, običajno so to oči, nos in usta, seveda pa ste lahko še bolj kreativni in ustvarjate po lastnem navdihu. Pri rezanju vzorca ja uporabljam nož, ki ima gladko rezilo. Na koncu v bučo postavim čajno svečko, običajno kar dve.

Še to… Buče na prostem zdržijo tri do štiri dni, potem pa se popačijo.

Oblecite si strašljiv kostum

Za popolno praznovanje noči čarovnic se oblecite v čarovnico ali kaj strašljivega. Z nekaj ličili, kjer seveda ne sme manjkati rdeče šminke, pa si lahko naredite ‘odštekano’ masko. Inspiracijo zagotovo najdete na YouTubu.

Halloween juha

No, in če tudi niste največji oboževalci tega ‘praznika’, pa si morate danes pripraviti vsaj Halloween juho. Recept zanjo najdete TU.

Če vas zanima, kje in kako bom jaz praznovala Halloween, me spremljajte na Instagram story.

Špela #napoti vam želi najbolj strašljivo noč v letu. Pustite se začarati!

One Reply to “Noč čarovnic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *